Everything Happen For A Reason

Everything Happen For A Reason

Wednesday, December 12, 2012

Belajar sket harini

Harini bos emel suruh study on immunology. What? Orang kampung macam i mana pernah dengar perkataan yang bombastik gitu.. So, apa lagi, cer cek kamus.
 
Immunology: the study of interactions between the immune system and cancer cells (also called tumors or malignancies). It is also a growing field of research that aims to discover innovative cancer immunotherapies to treat and retard progression of this disease.
 
pergh, tak boleh blah. very the fundamental kalau nak membaca sampai habis. so kita try plak cari translation dalam bahasa melayu.
 
Immunology: kajian tentang perlindungan dan daya tahan terhadap jangkitan.
 
Wah, budak kimia nak stadi tentang daya tahan jangkitan, hebak mu nih..
 
Patut la Dr Sultanah Bahiyah pun jeles dengan mu nih. Kejadian berlaku hari raya ketiga, pagi yang indah setelah anak sedara yang perasan mat rempit naik motor ramai2 pastu terexcident dengan anak jiran sekampung. Hasil kejadian berani mati itu, sorang rabak muka (anak sedara yang perasan mat rempit), sorang patah kaki dan 2 orang lagi cedera ringan. Untuk mendapatkan maklumat lanjut mari kita berkongsi cerita yang tidak dikeluarkan oleh mana-mana stesen TV ini.
 
Saya: Dr, retina mata dia ok tak, saya risau takut tulang rahang dia tertindih dengan retina mata.
 
Dr: Its in good condition. Ini cuma swelling ja sebab tu muka dia bengkak, mata dia ok.
 
Saya: Are you sure Dr. Retina mata dia memang tak terjejas ka ni. Saya takut lama-lama dia tak boleh nampak. (dasar budak kimia nak belagak konon2 terer medic) 
 
Dr: Im sure. (sambil belek-belek muka budak rempit dan jeling-jeling tengok saya)
 
       So, are you a medical Dr?
 
Saya: No (sambil tersipu-sipu malu)
 
Dr: So, you kerja sini - merujuk kepada HSB.
 
Saya: eh, tak-tak. (masih tersipu-sipu malu, apa kejadah tah)
 
Dr: u ni medical student?
 
Saya: Takda la, saya makcik budak ni
 
Dr: Angguk2 sambil bla.. bla..bla.. Your nephew kena buat operation...... bla..bla....bla
 
Haha, i cuma nak bagitau, Dr tu pun ingat i ni Dr.. i kan suka buat muka belagak dan tanya soklan belagak-belagak sket, yg jawapan dia kalau orang explain sepatah haram pun aku tak paham. Padah terlalu banyak berimaginasi untuk menjadi manusia genius yang rajin bertanya soklan yang membuatkan penjawab soklan sakit dada.
 
 
So, budak kimia yang rajin dan genius terus membelek-belek kamus dwibahasa itu. kamus koleksi peribadi yang menjadi kesayangan, sampai satu tahap pernah menjadi buku novel pujaan hatiku.
 
Belek-belek, baca-baca, berangan-angan, sambil berkhayal berkahwin dengan anak raja, sekali mata terpaku pada perkataan ini; FRAULEIN.
 
Panggil i Miss Fraulein yer pasni. Why? You ask me why.. i kan masih bujang.
 
Fraulein: gelaran wanita belum berkahwin dalam bahasa Jerman.
 
Harini banyak pulak benda yang kita belajar, sampai ke negara Jerman, semalam sampai Turki dah.
 
 
ops, dah lapar plak. Kesian kat cacing-cacing yang diternak dalam perut ni, kurang protein plak nanti nak membesar. Sabar ye sayang, jom kita makan..

Tuesday, December 11, 2012

Perkongsian - Alam Nasyrah

Pagi tadi dengar satu quote daripada turki;
 
"Senyumlah kepada kehidupan, nescaya kehidupan akan tersenyum kepadamu"
 
Tersenyum-senyum saya harini.. ya, saya perlu maniskan kehidupan dengan senyuman yang akan bertambah sweet bila ada lesung pipt di pipi.. wtf. haha
 
Mostly officemate ke Langkawi for conference, rasa sunyi sebentar dunia. Maka, otak merangka-rangka perancangan untuk menghabiskan cuti tahunan yang masih berjumlah 7.5 hari. Buruk benar perangai budak perempuan senyum nampak lesung pipit bila terlupa nak mencarry forwardkan cuti yang berjumlah 7.5 hari tu. Eeeeee, kalau boleh nak ketuk kepala budak tu kuat-kuat tapi nasib baik ingat yang dia sangat suwit jadi terpaksa pendamkan ja. Lembs la budak suwit tu. Salah budak tu la, sapa suruh asik berangan ja, itu la gifted sangat, cuti yang sepatutnya saya gunakan untuk ke KL bulan Jan dan ke Perhentian bulan Mac lesap. Takpa2, kita pergi negara lain pulak. hurm, tinggggg!!! idea datang mencurah-curah. Kalau sepanjang cuti tu, makan banyak-banyak pastu masuk bawah selimut, nanti bila masuk keja pastu orang tegur badan naik, ada jugak alasan kan nak bagitau kat orang. "aku cuti la, mak masak sedap2 kena la makan".. Nevermind, cuti ni akanku gunakan seindah yang mungkin sebagai persediaan dimasa akan datang. Paling best, hantar ja permohonan cuti, within 10minutes, bos dah luluskan. Wah, bos macam memahami yang staf dia perlu direhatkan sebelum digunakan sepenuhnya tahun hadapan.
 
 
ok just nak randomly share apa yang tanyalah ustad pagi tadi share. Tentang surah alam nasyrah.. ok lets start bebeh..


Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

[1] Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)?

Lepas baca ni usap2 dada


[2] Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam);

Lepas baca ni usap bahu supaya diringankan beban


[3] Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?

lepas baca ni usap belakang, tepuk2 sikit kat punggung (bak kata ustad)


[4] Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?

sambil tiup kat telapak tangan dan sapu ke muka


[5] Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

[6] (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

[7] Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),

[8] Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).


Tapi yang penting, kena la yakin... minta maaf, ustad cerita sampai ayat-4 ja, the rest tu dia suruh yakin dengan sungguh-sungguh


arghhhh, masih lagi marah dengan budak suwit sebab lupa isi borang carry cuti ke tahun depan.. seb baik comel..
 
 
kenapa gaji lambat sangat nak masuk, tangan ni dah gatal-gatal pegi belek-belek buku dan dah penuh list dah buku yang i minat... sabar sikit hati, nanti kesudahannya akan kuhadiahkan buku yang menjadi idaman kalbumu...

Monday, December 10, 2012

pandai vs bijak

Time kecik-kecik dulu, selalu kena banding-bandingkan result exam. benci giler kalau orang tanya "BI dpt apa", "periksa dapat no. berapa".. Ingatkan zaman dulu-dulu ja, sekarang pun wujud lagi malah bertambah havoc.. kesian budak-budak sekarang.. tambah pulak untuk yang duduk bandar mungkin lebih terasa sebab makbapak keja hebat2.. berbeza dengan saya, duduk kampung and mostly parents adalah petani, penoreh atau pesawah (just like my father).. dulu-dulu kalau isi borang sekolah, gaji waris sebulan selalunya saya akan isi RM350. Dah terbiasa sampai ke sekolah menengah, sampai matriks dan seterusnya time isi borang scholar JPA pun still isi RM350. RM350? haha. Tapi itu realiti dan tak pernah dipersoalkan oleh badan-badan kerajaan yang saya mintak scholar. Alhamdulillah, mungkin berkat RM350, automatik akan dapat biasiswa. Hurm, adakah kerana RM350 atau sebab saya bijak.
 
Bagi saya, pandai ni untuk anak-anak cikgu, manakala bijak untuk saya. haha. sukati la.. Tu ok lagi, kawan baik saya waktu kat sekolah kata saya "gifted".. see.. bukan i kata, kawan i yang kata. sebab dia kata time belaja haprak ja, tapi bila exam hurmmm not bad.. well, see the pocket la. Time intervew keja lagi la, interviewer siap cakap, "kalau zaman saya dulu, result macam awak ni dah dapat scholar pegi oversea".. ye, saya tak pegi sebab saya tak boleh kalau pagi-pagi tak makan nasi,menggigil nanti..
 
 
Tapi the bad thing adalah saya malas.. penyakit yang merupakan ibu segala penyakit dan tiada ubat selain mati.. haha.. sebab tu kalau orang cakap malas, saya terpaksa boo layan. termasuk lah sorang labmate saya. Malas malas malas, dan boleh dia cakap malas kat superior dia sampaikan superior dia balas "assalamualaikum, pap (gagang telefon diletak).. bayangkan tahap kemalasan menelaah yang mendukacitakan. Macam mana melayu nak maju.. ish-ish.. lain kali tiru la perangai kakak yang rajin ni, jangan jadi malas nanti gaji pun malas-malas ja nak lekat dalam poket. Tak boleh la nak malas sangat kan, tambah-tambah kalau yg melibatkan gaji ni. Penyakit malas ni kalau boleh biar bermaharajalela time takde kerja ja..
 
 
Alamak! tetiba blank sebab kawan saya kol bagitau yang boyfriend dia dah kawen dengan pilihan famili last week. ish, macam nak pelempang ja budak asyraf ni. Tapi takpa, seb baik ko tak kawen dengan kawan aku, so boleh la kawan aku siapkan PhD yang kecil tapi signifikan tu siap-siap.
 
 
eh, terkeluar tajuk plak.. takpa la pandai ka bijak ka yang penting masih lagi menjadi manusia. Tapi kalau jadi bijak macam saya pun susah jugak,"kuat melawan" bak kata bos. haha. Lantak la kan. Pernah sorang speaker dari Uk terpaksa setuju dengan saya, ter"paksa" rela bersetuju..
 
Saya: Prof, my DSC results showed this. its conjugated.
Prof: No, i dont think so.
Saya: but my DSc proof it.
Prof: well, ermm.. ermm
Saya: you should agree with me
Prof: maybe
 
haha.. terpaksa rela gila.. maybe.. its not a valid answer.. but still dia kena setuju dengan budak tak makan saman.. dia bla bla bla panjang lebar pun still nak condemn sambil tunjuk result.. well, itu tanda budak bijak..
 
Anak sedara: makcik kalau kawen nak suami keja apa?
Saya: hurm, susah soklan ni.. _____________
Anak sedara: suami makcik nama dia mula huruf apa?
Saya: H kot
Anak sedara: yeay tau dah, HAIKAL..
Saya: what, eeee.. taknak la nama tu
Anak sedara: WAN z haikal
Saya: sori, i taknak pemain bola
 
 
sori la budak kecik, u tak payah nak tunjuk bijak, biar i sorang je yang bijak..
 
 
Ok, nak balik. dah boleh punchout.. babai.. selesai sudah sesi bijak pandai bersama budak gifted...
 
 

Friday, December 7, 2012

misteri jodoh

Cepatnya masa berlalu, dah nak habis tahun 2012.. eh, masih ada lagi hampir 23 hari.. tapi, rasa macam dah tak cukup tanah nak siapkan keja labwork yang ber"lambak".. abaikan, yang penting gembira dan bahagia itu penting.. labwork tu pikir time nak tido malam ja..haha
 
 
lately rasa macam tak banyak benda yang bermain dalam otak.. hurm, adakah sel-sel otak semakin merudum potensinya, atau adakah dah tak banyak benda menarik yang berlaku dalam hidup, tapi series rasa mendatar ja.. maybe, terlalu menghidu banyak chemical toxic menyebabkan sel-sel otak yang bagus di uninstall menyebabkan hanya sel-sel yang moderate ja berfungsi.. oh, my kebijaksanaan berkata-kata.. mungkin juga hasil usaha kuat untuk menjadikan diri seorang yang mengabaikan keliling dan hidup dengan kata-kata indah hasil ciptaan sendiri dengan sentiasa memotivasikan diri bahawa segala tindak-tanduk adalah tepat dan berasas.. lantak la apa nak jadi dengan orang lain, yang penting diri sendiri bahagia dan badan sihat dan 'berisi'.. argghhh
 
 
dah tau kenapa sel-sel otak kurang mempamerkan aksi yang cemerlang, tak pi shoping lagi sepanjang 2-3 minggu ni... damn..
 
 
 
sapa tengok semanis kurma last week, tajuk dia "misteri jodoh".. menarik kupasan dia sebab dia bagi contoh yang senang nak paham dan nak hadam serta diterima oleh ahli sains seperti saya.. katanya, tajuk misteri jodoh bukan sahaja sesuai untuk orang yang single mingle macam saya tapi juga sesuai untuk yang sudah berkahwin sebab hanya Allah ja yang tau adakah pasangan anda adalah jodoh anda yang terbaik.. well, baik korang doa banyak-banyak sekarang moga-moga dia adalah jodoh yang misteri tu.. kata Dr Rubiah, Khadijah adalah menjanda 2 kali barulah ditemukan dengan jodoh yang sebenar yang merupakan seorang kekasih Allah. Kata Dr Rubiah lagi, khadijah walaupun sudah berusia 40 tahun ketika berkahwin dengan nabi Muhammad, namun dikurniakan 7 org anak, dan Rasulallah tidak pernah berpoligami sepanjang berkahwin dengan khadijah. Itula jodoh yang sangat misteri. Macam juga Saudah, yang bapanya nak kahwinkan dengan saidina hamzah tapi akhirnya berkahwin dengan Rasulallah.. wah, misteri kan.. kalah misteri nusantara yang ada awan ke asap kepul2 tu..
 
 
eh, tetiba tahap kecermelangan otak dah kembali ke tahap asal.. ok la, nak sambung siapkan report..
 
 
nak tepek satu gambar...
perasan tak ada tanda yedey kat dahi.. hasil bekam.. macam alim pulak ada tanda kat dahi...

Sunday, November 25, 2012

sahabat

Saya dan mereka berdua.. We are frens and i called them the best ive had..
entah la friendship yang ke berapa tahun
but, bila kami jumpa still jadi histeria..haha
Even kadang2 bila lepak sesama, masing2 diam tak bersuara
still bila balik, salah sorang akan excitedly cakap,"rasa happy sangat boleh lepak sesama"
of coz i appreciate them sooo much
 

Monday, November 19, 2012

cuti sekolah = kenduri kawen

Musim cuti sekolah ni, teringat betul zaman sekolah rendah.. bila kira-kira balik, dah hampir 15tahun saya tinggalkan zaman tu. Angka bertambah, berat badan bertambah, kedutan dimuka bertambah, yang tak bertambah Cuma kematangan diri..eh, yeke? Well, itu maknanya saya ni sentiasa berjiwa remaja..
 
Dulu-dulu, musim cuti sekolah sangatlah dinantikan.. yerla, zaman sekolah dulu sedaya upaya pertahankan rekod kehadiran kesekolah penuh. Kalau penuh kehadiran setahun akan dapat sijil kehadiran penuh. Seronok sangat kalau cikgu announce nama naik pentas, “untuk kehadiran penuh, dipersilakan ADIK NORHIDAYAH”.. wah, rasa adik sangat.. tapi bila dah masuk sekolah menengah, pikir-pikir balik apa la sangat dapat kertas sehelai setelah menangis hentak-hentak kaki keluar air mata darah sebab nak pegi sekolah jugak walaupun banjir sampai paras paha.. hai, memang ciri-ciri pelajar gilang gemilang dah terserlah sejak sekolah rendah lagi.. skema gegirl..
Zaman dulu-dulu time cuti sekolah la tak payah pegi kelas tajwid petang-petang, jadi boleh main sampai magrib. Haha.. Pastu bangun pagi esok, mencongok depan tv menghadap ALAM RIA CUTI SEKOLAH. Kemudian datanglah segerombolan kanak-kanak riang ajak main teng-teng.. main, main, main,main, balik ambik nasi makan bawah pokok besar, then main, main, gaduh, main, balik mandi untuk hari itu, makan malam dan tido.. Esok bangun sambung tengok alam ria balik.. pastu main, gaduh, baik balik, berebut budak laki kegemaran, hantar surat layang kepada budak laki yang tak disukai.. Kalau bernasib baik, boleh mandi dalam sawah.. Riangnya zaman cuti sekolah dulu-dulu.. main, tengok tv, makan, gadoh.. mandi sehari sekali..
Bezanya dengan musim cuti sekolah sekarang. Asal cuti je panjang berjela tempat nak pegi bercuti, tu tak termasuk tempat2 kat obersea.. Asal cuti je pegi tuisyen siang malam.. Asal cuti je balik kampung rumah nenek (ini bagus).. Asal cuti je, dah berjela game yang di download.. tak menarik langsung aktiviti cuti sekolah budak-budak zaman sekarang.. Patutnya main tu yang penting, dah belia nanti bukan boleh main dah ketuk-ketuk kepala bagi pandai macam kecik-kecik dulu.. Dulu main aci tuju kasut, waktu nak pilih ahli group tu mesti akan kira sampai budak lelaki yang kita suka dapat masuk group kita. Bukan zaman sekarang main game kat komputer. Mana boleh nak pilih-pilih bagai, pilih cover ipad boleh la.. Eh, saya ni cakap macam jauh benar zaman kanak-kanak saya dengan zaman kanak-kanak sekarang..
Yang tak berbeza cuti sekolah zaman dulu dengan cuti sekolah zaman sekarang adalah, KENDURI KAWEN.. Tambah pulak kalau duduk kat kedah ni, asal cuti sekolah je, tak kisah la hari isnin, selasa, rabu atau khamis, ada ja kenduri.. dasar tak memilih hari pulak tu.. Yang saya tensen bukan apa, bukan tensen pikir perut yang dah kedepan hasil suapan yang tanpa rehat, tapi pikirkan poket yang rabak.. haha..asal kenduri ja, otak ni asik pikir beli salad bowl, sebab tau mesti pengantin perempuan nak kuruskan badan balik selepas kawen..
Weken ni saya join majlis sambut menantu cousin saya.. so, kami ke majlis sebelah lelaki menghantar pengantin perempuan pulak.. wah, kemain lagi kelip-kelip bagai tetamu pakai sari.. yang paling tak tahan tu, sarinya  merah menyala, kuning diraja, pink terang.. yakin diri sungguh, itu la yang kita mau.. ye, cousin saya kawen dengan mamak yang saya rasa more to indian..kuikui.. takpa la asalkan bahagia, nanti anak takde la mata sepet, mesti mata bolat buntang, hidung mancung , ada lesung pipit, rasa macam nak cubit-cubit pipi.. paling tak tahan, saya dapat laddu sorang sebiji.. balik simpan dalam freeze 24jam, pastu tongsampah la tempat paling ideal.. 
 
Musim cuti sekolah ni, kalendar la benda yang sentiasa menjadi tatapan mata.. Pastu otak dok bayangkan makanan apa la yang kenduri tu akan hidangkan.. Paling best bila ada laksa yang kuah dia pekat, pastu ada bubur durian yang sedap, ada kuih-kuih yang sedap, air bandung yang menyelerakan. Waaaa, makan adalah satu aktiviti yang membahagiakan..
Eh,  satu lagi, salam maal hijrah..semoga tahun ni lebih baik dari tahun-tahun sebelum ini..
p/s: bila sorang gadis awal 30-an berkenalan dengan jejaka lewat 30-an berasal dari negara luar yang semestinya bukan lombok, geli hati pulak saya yang melihat..
 

Friday, November 16, 2012

kanser dan hidup

Kalau ikut akal saya 5hari yang lepas, saya nak tulis mohon semua doakan maknjang saya yang sedang bertarung dengan kanser... Tapi, Allah maha berkuasa, maknjang saya kembali padaNya sehari sebelum maal hijrah.. Al-Fatihah, semoga dia diletakkan bersama dengan orang-orang yang beriman..
 
 
Kanser..
 
 
Saya rasa mak sedara saya cuma tau dia menghidap kanser payudara kurang setahun yang lepas.. Dan pada pengamatan saya, dia nampak sihat (mungkin saya yang tak perasan).. Raya Aidilfitri ke-4, dia masih datang ke rumah saya dan masih berjalan makan kenduri.. Masih sempat menyediakan kerisik  untuk kenduri anak perempuan beliau Ahad lepas.. Tapi, sayangnya dia tak sempat hadir kenduri sebab time tu tengah kritikal kat hospital.. Saya cuma sempat melawat jumaat lepas, melihat dia dalam keadaan yang daif, dengan mata kekuningan, perut membuncit dan gatal2 seluruh badan, rupanya sel kanser telah menyerang hati.. 2 hari setelah kenduri sepupu saya, dia kembali ke alam yang kekal abadi.. Sedih, sedih mengenangkan lambatnya saya menghasilkan anticancer drug yang terbaik.. saya percaya suatu hari nanti saya akan berjaya, setiap penyakit ada ubatnya kecuali MATI..


Sudah, kita tinggalkan kisah yang sedih dan kita mulakan dengan kisah-kisah yang gembira dan mampu membuatkan mulut tersenyum tanpa bunyi.. Apa lagi yang paling menggembirakan hati melainkan melakukan kegiatan bodoh seorang diri.. Saya dah ada aktiviti menarik dalam hidup..Nak tau?? betul nak tau?? Ok la, terpaksa bagi tau..
 
 
1. Saya pura-pura sesat.. saja, dah tau jalan yang betul tapi masuk jugak lorong yang salah dan akhirnya saya akan sesat.. kemudian dengan menggunakan otak sakti yang saya ada saya akan berusaha mencari jalan yang sebenar.. Masa ni la akan tercungkil sifat sebenar.. rajin bertanya, tak sesat jalan..

2. Rakam suara sendiri dan dengar balik.. auwww.. menarik sangat.. macam dengar fasha sandha tengah bagi ceramah..

3. well, tak perlu dipertikaikan lagi.. shoping terapi terbaek.. yang penting ongkosnya perlu tebal.. arghh, bisa diatur dong

4. Tengok cerita korea dan komen pengarah dia lembab.. cerita macam fairytale macam mana saya nak bayangkan saya pegang watak tu kat dunia realiti.. haishhh


ok, bosan jugak.. masuk bilik, tutup langsir, pasang kipas kuat-kuat, tutup mata, kepit telinga dengan bantal.. Selamat malam siang....



Sunday, November 4, 2012

Bila Di Uji

kata kawan saya:
"Agaknya aku banyak buat jahat dulu, sebab tu Allah uji aku"

Sebagai seorang kawan, surely saya terkedu sekejap sambil otak berfikir macam mana nak jawab balik in a proper way.. Adrenalin bergerak pantas, tiba-tiba sesuatu terlintas kat otak saya. Saya teringat kembali isi buku Ustad Kazim lalu saya luahkan kepada kawan saya:
"Kalaulah ujian tu berdasarkan dosa-dosa kita, maksudnya ulama dengan nabi-nabi dulu banyak buat dosa la, depa lagi la banyak kena uji"

Kawan saya tersenyum, saya lagi la tersenyum, moga-moga pemahaman saya tepat pada masanya dan berguna untuk kawan saya..
 
Ujian!!!
 
Orang kata hidup tanpa ujian macam biawak hidup, mendatar.. Kalau tengok muvie cinta yang sepanjang masa happy ja memang rasa macam nak delete muvie tu.. Bukan sebab jeles tapi rasa hambar, tak menarik.. Macam tu la kot hidup kita, kalau happily ever after takda mende la pulak kot nak di kenang..
 
Macam saya dulu, first time naik bas dari Alor setar nak ke Shahab Perdana.. kalau orang biasa mungkin naik bas, bayar tambang, dan tido je la atas seat tu sampai la bas tu behenti betul2 kat shahab perdana.. Tapinya berbeza dengan saya, bilamana saya tak tau kat mana shahab perdana (nama pun first time pegi, sebab first time bas tukar stesen dari alor setar ke shahab perdana).. Bila bas berhenti kat satu balai bomba ni (sebab ada orang tekan loceng) tanpa teragak-agak lagi saya pun turun sebab ingatkan itu la tempat yang bernama shahab perdana.. Malangnya ia hanya sebuah balai bomba.. adoyaiii.. den berlari mengejar bas tersebut semula sambil berlari menyusuri flyover dan terpaksa berhenti berlari sambil berpura-pura berjalan apabila dilintasi oleh kereta polis.. Nasib agak baik apabila, rupanya bas tersebut masuk satu taman dan membuat u-turn menyebabkan saya menyeberangi jalan dan menahan bas tersebut semula.. Agak pelik muka konduktor bas bila saya menghulurkan duit nak bayar tambang for the second time for the same destination.. Apakah budak 15tahun tidak tahu di mana shahab perdana.. haha.. Pengalaman tu.. Macam tu la ujian kot eh, pengalaman berharga yang diingati dan kalau kita memandang dari sudut yang positif ia akan menjadi kenangan dan pengajaran yang berguna..So, lepas tu saya laju ja boleh bagitau orang yang bas no sekian-sekian akan masuk taman sekian-sekian..
 
Orang kata lagi, orang yang tak merasa bahawa hidup dia memang sentiasa di uji adalah orang yang sombong dan belagak.. Jadi, kalau kita rasa yang asyik di uji ja maksudnya kita ni pemurah la.. sila senyum sekarang.. wah2...
 
Ujian ni sebahagian dari kasih sayang Allah untuk kita.. Kalau nak relate dengan kita pun sama jugak kan.. kalau kita sayang memang kita akan uji orang tu, cuba kalau orang yang takdak makna dalam hidup kita, kita confirm buat donno je, ada ka takda ka bukan memberi kesan pun kat kita so buat dek jela.. Sebab tu wujud pepatah anak derhaka, sebab anak2 ni kesayangan makbapak.. Memang akan sentiada menguji kesabaran makbapak, anak-anak kan ujian untuk makbapak.. Sapa yang nak jadi anak derhaka, tak cium bau syurga kot nanti, sebab kita ni bahan ujian untuk parent..
 
 
Just try to think positif. Sebab Allah tu adalah pada sangkaan hambaNya.. Kalau kita positif, hasilnya juga adalah positif.. Namun mungkin jugak hasil yang positif tu akan datang lambat sebab kalau ikut sains pun cas negatif lebih ringan berbanding cas positif.. It just a matter of time. Time is gold but dont waste time for unvaluable thing..
 
 
p/s: Sebagai kawan, saya tak mampu pun nak berhujah lebih-lebih, sebab saya tak berada disituasi yang dia hadapi tapi sebagai kawan jugak saya cuba menjadi pendengar yang baik...

Thursday, October 25, 2012

Salam Aidil Adha..

Alhamdulillah, hari ni jemaah haji akan ber wukuf.. hampir menyelesaikan rukun islam yang ke-5 mereka.. kita yang kat Malaysia ni, tumpang meraikan, sementelah masih belum berkemampuan untuk ke sana, kita meraikan dengan berkorban...


Wah, di pagi esok nak raya, masih bersemangat saya datang ke opis.. Nak buat macam mana, masih ada kerja lab dan kerja master yang perlu diselesaikan..


Bersempena dengan hari wukuf ni, kita digalakkan berpuasa, tapi saya tak puasa pun atas sebab2 yang memang tidak membolehkan, makanya kita berdoa banyak2 semoga dosa2 kita diampunkan dan semoga Allah mengurniakan Syurga Firdaus untuk kita.. Semoga kurang 7 tahun dari sekarang, Allah menjemput saya pula untuk menjadi tetamunya yang paling istimewa... Tak sabar nya....


Kepada yang akan pulang ke kampung, berhati2 di jalan raya..
Kepada yang akan melakukan ibadah korban, semoga korban kita diterima Allah..
Kepada yang sudah pulang, selamat memasak lemang dan ketupat..
Kepada saya sendiri, semoga hari raya ini menjadi hari raya yang indah, motip???


ok, kepada yang beraya di alor setar, jemput la datang ke pokok sena.. Kami melakukan ibadah korban pada raya pertama.. jemput la datang, (walaupun saya tau takda sapa yg akan datang)..



Selamat Hari Raya AidilAdha semua...


Antara kawasan temasik haji yang sempat saya capture.. besar dan semoga kita semua pun dapat jejakkan kaki ke sana nanti....





Friday, October 12, 2012

Biar gambar berbicara..

Bila tengok semula, lama dah tak tampal gambor banyak2 yang ada muka sendiri.. so, akibat bohsan mencari jurnal dan memikir, terpikir nak letak gambar sendiri..
 
 
Ini time puasa ramadhan 2012
 
Outstation kat Shah Alam
 
1st niece
 
Pengantin Mac 2012, dua sepupu
 
Kampung Pengantin KL,
 
2nd niece
 
Perah santan = perasan comel
 
Seoul Garden, Gurney Plaza
 
Hospital Kulim
 
Nenek dan cucu ber chit chat di Klinik GIGI
 
 
Budak seksi makan nasi lomak
 
Meting yg bosan, tapi terpaksa dengar
 
Mungkin meting yang kurang bosan
 
 
Ok, babai

Thursday, October 11, 2012

Srikandi-srikandi yang benar :)

Dah lama saya beli buku ni, tapi at that time saya beli buku ni untuk jadikan sebagai hadiah sempena perkahwinan sahabat baik saya. Actually dia nak buku lain, tapi sebagai orang yang nak membeli, saya kurang setuju dengan buku yang dia beli.. Jadinya, saya yang decide sendiri buku apa yang saya nak beli..
 
 
Srikandi-Srikandi Yang Benar
 
 
Serius, buku ni sangat berguna untuk kaum wanita especially ibu-ibu.. Menceritakan tentang 3 wanita yang hebat..
 
 
1. Siti Aminah
 
Selama ni saya cuma tau, Siti Aminah adalah ibunda RasulAllah, tapi tak pernah tau apa yang berlaku, bagaimana salasilah Siti Aminah, keturunan, sejarah pertemuan beliau dengan Abdullah, dan peristiwa-peristiwa sedih dan gembira yang berlaku. Melalui buku ni, kita dimaklumkan bahawa Aminah adalah wanita terbaik dari keturunan terbaik, berharta namun yatim piatu. Cantik dan berilmu tu usah nak dipertikaikan lagi, sementelah beliau bakal melahirkan pemimpin yang menjadi Rasul.
 
 
Kita bakal tau tentang bagaimana kehidupan Aminah setelah Abdullah berdagang, dan bagaimana Aminah wafat. Sangat bagus untuk ilmu seorang wanita sebab setahu saya zaman sekolah dulu, tak banyak kisah Aminah yang dikupas. Jadinya, kita hanya tau tentang Aminah sikit-sikit aja. Baca la untuk tau lebih.
 
 
 
2. Fatimah
 
Semua tau, Fatimah permata hati yang paling disayangi RasulAllah. Sehinggakan rasulallah pernah berkata, Andai Fatimah yang mencuri, akanku potong tangannya.. Bagaimana sesuatu hukum diajar dengan menjadikan Fatimah sebagai contoh. Kat dalam buku, tak diceritakan secara details tentang kelahiran Fatimah sementelah Fatimah dibesarkan sebagai anak yatim kerana Siti Khadijah wafat sewaktu beliau sedang menginjak dewasa.
 
 
Namun dalam buku ini, diceritakan tentang bagaimana Fatimah dijodohkan dengan saidina Ali melalui Allah. Sangat menarik untuk tau dengan lebih lanjut, namun nak tau lebih baca la buku ni... :)
 
 
 
3. Rabiatul Adawiyah
 
Rabiatul Adawiyah dilahirkan sebagai anak ke-4, sebab tu dinamakan Rabiah. Dilahirkan dalam keluarga yang susah, dan setelah menjadi remaja telah dijual kepada sepasang suami-isteri yang zalim oleh lelaki yang menculiknya. Namun berkat kesabaran Rabiah, akhirnya dia dibebaskan setelah sekian lama menjadi hamba dan tuannya mula menjalankan tanggungjawab sebagai seorang muslim.. Betapa Rabiah seorang hamba yang taat kepada tuannya walaupun beliau menerima layanan yang sangat teruk.
 
 
Kat dalam buku ni, kita boleh tau, betapa tingginya ilmu dan tahap kezuhudan Rabiah sehingga ulama dan para tabiin juga datang belajar dengan Rabiah, even gurunya dahulu juga datang menuntut ilmu dengan Rabiah. Kita juga dapat tau mengapa Rabiah tidak mahu berkahwin kerana takut dengan perkahwinan itu akan menjauhkan dirinya dari Allah. Namun, untuk manusia biasa macam kita, tak boleh la nak jadi macam Rabiah, nanti kita tak ikut sunnah nabi. Nanti Nabi tak mengaku kita umatnya..Oh, noooooooo...
 
 
So, the best la kalau boleh baca.. sebab kulit dia pun cantik, ada rama-rama dok terbang.. kulit dia cantik, baca pun menarik..
 
 
 

Tuesday, October 9, 2012

kehidupan disisi berbeza

Hallooooo
 
 
Actually nak simpan cerita tentang weken yang owesome di Melaka but hati teringin nak simpan cerita lain pasal another side of life yang saya terlepas pandang..
 
 
Yup, usia masih lagi di penghujung remaja, masib ada mak dan bapak, dikelilingi oleh sahabat-sahabat yang baik hati, dipenuhi oleh kasih sayang keluarga yang sempurna, kawan-kawan semua pun punya keluarga yang sempurna jadi saya tak pernah terpikir tentang satu benda yang buatkan saya bersyukur dengan hidup yang saya sedang lalui..
 
 
Saya terpukul, sangat-sangat terpukul dengan menerima housemate baru. A dan B, they give me another dimension of life. Sebelum ni saya merasakan, kehidupan adalah dilahirkan dalam sebuah famili yang ada mak-ayah, then adik beradik berkembang, then adik beradik berkahwin, ada masalah rujuk mak-ayah, bahagia sengasara pun rujuk mak-ayah, then hidup sentiasa balik kampung sebab nak jumpa mak-ayah until kita atau both of them hilang jasad dikubur tanah...
 
 
But A and B came from broken family.. how poor they are.. But they look tough and they really enjoy their situation.
 
 
A- hidup bersama dan dibesarkan oleh ibu sahaja, dimana abahnya berkahwin lain after 26years of living together. Bukan satu jarak waktu yang sekejap.. 26 of living together and finally have to stop.. I never know how she feel but dia macam memang tak kisah if her father nak anggap diorang anak atau tak.. Because mak diorang sangat care pasal diorang.. And she got her Master..
 
 
B- (new one) Hidup dan dibesarkan oleh seorang ayah until her ayah married again.. Only now baru mak tiri dia bermasalah sikit, before this they are one big family.. Dia further degree and tak balik malaysia after degree sebab nak sambung Master kat Japan.. as for me, saya banyak dengar cerita dari kawan-kawan yang balik dari Jepun bahawa bukan mudah nak sambung master terus kat sana. Tapi dia sambung tanpa dapat scholarship from gov Malaysia pun, she just got scholar for fees from the University. Dia kerja dengan pejabat pos selama 6 tahun kat Jepun to get pocket money to survive and  for travels. 6 tahun dia ada kat Japan, balik with Master.
 
 
Saya tanya, apa yang depa rasa?? Depa just nak buktikan jangan sentiasa fikir anak-anak yang datang dari broken famili ni bermasalah, sekurangnya depa dah buktikan depa boleh ja nak berjaya...
 
 
Saya tak pandai nak cerita, tapi untuk orang yang datang dari famili yang sempurna macam saya, saya mengambil cerita mereka sebagai iktibar.. Menyelami perasaan mereka, disaat mereka nampak gembira dengan kehidupan yang sedang dilalui.. Kerana pada masa depan, saya juga mungkin akan punyai anak-anak yang perlu dibesarkan dengan sempurna..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
p/s: musnah harapan saya nak ambil anak angkat dengan status single mother.. hahaha

Sunday, September 30, 2012

Kisah hati

Kalau sebut kisah hati, yang terlintas kat kepala adalah lagu alyah.. 

Semalam, saya pegi melawat anak kawan sekolah menengah dahulu.. kalau ikutkan saya cuma sekelas dengan dia time form 2 and form 3 sahaja.. Dan dia adalah seorang cina buddha yang sangat taat kepada agama pada waktu itu.. now, nama dia dah bertukar menjadi Tanya Safiyyah dan nama babyboy nya adalah Aidan Naqib.. yup, dia convert dan husband dia memang sangat hensem.. hahaha.. serius.. haha


first time saya tau dia convert, macam erkkkk.. but bila saya stalk fb dia mmg dia dah convert time nak kawen.. Dia kenal suami sekarang waktu sama-sama belajar kat Korea. Dan saya yakin lelaki tu insyaAllah boleh membimbing dia walaupun kekadang saya pikir apasal la husband dia tak pilih wanita melayu..hehe.. Tapi, maybe dia memang nak berdakwah.. Masih banyak yang kawan saya tu perlu belajar.. Comel ja bila dia still cuba nak adapt dengan Islam.. Pakai kain batik dalam berpantang, walaupun sepanjang dia berpantang dia dijaga oleh bidan cina.. Semoga Tanya istiqamah dengan apa yang dia dah pilih.. 


Well, hati manusia ni lain-lain kan?? kita manusia yang lemah ni memang tak boleh nak pegang hati orang, hanya Allah ja yang boleh ubah.. Dan semakin hari saya kerap mendengar tentang scandal antara suami orang- isteri orang.. Sebagai orang bujang, saya rasa ini sangat tak sihat.. Takut pun ada, benda berdosa memang orang suka nak buat kan.. hish, melalut pulak.. Pandai-pandai la pikir sendiri, pilihan di tangan kita..

Macam saya, ego tu kena lowered kan.. sebab ego tinggi sangat.. hahaha.. walau apapun, saya akan sentiasa ingat, "sabar dan solat itu senjata orang islam, mintalah pertolongan kepada Allah dengan sabar dan solat" Berdoa kan senjata orang mukmin.. Saya selalu tanya soalan yang saya dah tau jawapan kat orang, just tanya untuk sedapkan hati sendiri.. tah pape saya ni...

Friday, September 28, 2012

Bekelah Waterfall, Maran, Pahang

Wassapppp..  pejam-celik-pejam-celik, dah masuk jumaat dah.. dah hampir seminggu after bekelah' trip. owesome.
 
 
Seriusly, trip ni menarik. bekelah memang owesome. nice n fantastic view. a recommended place untuk orang yang sukakan ketenangan dan putus cinta. haha. nope, bab putus cinta tu saya tak tau la sesuai ke tak, takut karang dia buat aksi tiruk atas batu, innalillah la pulak. Seksaan yang nyata untuk trip ni adalah jarak perjalanan dari kulim ke maran, pahang.. muntah hijau beb. 9hours. Hampir sama dengan masa perjalanan dari KLIA ke Jeddah. Sakit badan toksah cakap la. Kalau ingat pengalaman berada atas seat kereta 9jam tu, agak serik la nak pi lagi. But, nasib baik, jiwa yang terseksa diubati dengan kehijauan dan kedinginan bekelah.
 
 
Trip bekelah agak santai cuma keselamatan memang sangat-sangat perlu diutamakan. InsyaAllah takda la penat mana pun, tapi slippery. make sure kena betul2 hati-hati. Licin sebab jalan atas batu dan nun jauh dibawah sana ada air terjun yang berbatu. if tergolek kalu, pecah kepala.. Kami mula berjalan 5pagi, sebab jambatan runtuh so start awal. Tunggu sampai subuh pun cuma menambahkan keseksaan di dada ja. Ketidaksabaran memang tengah melanda. Tak sabar dah den nak tengok air terjun yang dikatakan sangat cantik ni. Kami berhenti solat subuh n brekfes kat telaga 2. Khabarnya, kami akan naik sampai ke telaga ke tujuk n it will take 2 hrs. tak kisah la. Janji sampai n boleh mandi-manda. So, around 10, kami pun sampaila ke telaga 7. Eh, kolam kot not telaga. Apa lagi, mandi la. Syok2. Behave lagi, tak boleh tunjuk taring sangat.
 
 
Then, dah tukar2 baju, start memasak. Makanan tengahari kami adalah gulai ikan kering dengan nenas dan ayam masak black papper, if im not mistaken. Lupa da la, da seminggu pun. Sedap. Lepas makan, sambung tido. Ingatkan duduk kat dalam hutan atas pulak tu, sejuk la. Oh, damn. Panas siot. Terbakar muka den. Tidoq pun tak tenteram, kejap2 terjaga. Dah la den tido di tengah laluan pejalan kaki lelaki tak tau malu pakai boxer sahaja. Cit, rosak mata. Kesian mata saya, tak pasal-pasal kena tengok benda tak sepatutnya. Oit lelaki, malu la sikit. Then, dah pukul 3 camtu, panas punya la menyengat, tak tahan la saya. Bangun, makan cekodok ke apa tah.. Then, dengan semangat waja, apa lagi tukar baju n mandi.. heaven2. panas tu kat maran. Kami main apa kat atas tu?? jeng-jeng-jeng.. kami main flying fox. haha. So, pasni dah kurang la impian wa nak ke skytrex sebab wa dah main kat bekelah. Saya ni memang suka xtiviti mcm tu, walaupun orang akan nampak macam saya taknak main, tapi dalam hati ni, oh cepatla sampai giliran aku nak fly.
 
 
Seronok2, pas flying fox, kita main buai2 dalam air atas pelampung yang bed tu. Pendek kata, aktiviti hari tu memang best. Sekali ambik kau, malam tu hujan selebat-lebatnya. Keluar khemah time nak makan ja. Makan malam plak, wa tak tau samada makanan tu memang sedap atau wa yang tersangat lapar sebab sejuk. Habis ja dinner, terus berdesup masuk khemah buat tahi mata. Takda la pulak geng nak berborak ramai-ramai. Apa da, tak sampai kul 10 lagi dah membuta.
 
 
Esok nya, kami sambung main tali sampaila terjadinya tragedi yang uhhhhhh, menakutkan. stop serta merta. Sib baik mamat tu jatuh pas aku dah selesai beraksi. Lebam tu biji mata, sib baik tak pecah. Itu la, kami ni seronok sangat bermain. Tak pikir sangat benda tu sebebnarnya bahaya dan tak ikut safety rule. Bila pikir, memang la bahaya sangat apa yang kami buat tu. Then, semua bersiap kemas tapak khemah, makan2 cekodok, take group photo then blah turun. Ha, otw nak turun tu la. Kejadian yang oh, sedey berlaku. Wa tergelincir tuh. Kaki ni, kaki ini terkehel menyebabkan minggu ni wa 3 hari dah berehat kat rumah, MC. Ni pun dok berdenyut lagi. Dah la mak dok menakutkan, "tu kalau tak berurut, sampai kesudah jalan tak betoi".. waaaaaa takut, dah la saya ni jalan tak da lenggok. haish, susah hati tapi nak pi berurut takut sakit. lain la kalau tukang urut tu usap-usap ja kaki ini. Yang tu saya nak la. Ni buatnya dia tekat kuat-kuat, takut karang saya tersepak pulak muka dia.
 
 
3 hari saya dok rumah bertemankan TV3. Busan. Dok terbayang, macam mana la saya nak jadik suri rumah sepenuh masa nanti. Mungkin saya perlu jadi blogger sepenuh masa dan jadikan dunia blog sebagai sumber income. er, jauhnya la berangan. Tapi, sejak berumur 27 tahun ni, saya dah berazam untuk menjadi suri rumah sepenuh masa... hurm.
 
 
Terlalut la pulak, btw, for those yang stay kat pahang, pi la bekelah. Naik yang kolam 7. Menarik dan tertarik. Yang penting jaga pakaian anda dan pikirkan keselamatan anda.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banyak lagi gambar, next time den upload...