Everything Happen For A Reason

Everything Happen For A Reason

Tuesday, August 28, 2012

kadang-kadang saya lupa

People come and go.. eish, what im trying to say.. wallaweh
 
 
Sometimes, i just stand and wait for good things to come
yup, no efforts at all
oh, silap
wishing without trying is like wishing in vain
betapa useless nya la time tu
tapi, itula kenyataan yang telah dilalui
wishing all good things to happen
wishing all sweet dreams to become reality
without any smart effort
just a huge mistake
 
 
Saya tidak hidup di zaman Rasulallah s.a.w,
Saya tidak hidup di zaman para sahabat
Saya tidak hidup di zaman imam syafi'e, imam malik, imam hambali
Saya hidup di zaman ulama tersohor Dr Yusuf Al-Qaradawi
Namun masa, jarak dan kewangan membataskan pertemuan kami
Sekurangnya di tanah air saya ada ulama dikagumi dunia
Datuk Nik Aziz Nik Mat
Tapiiiii,
Akan diusahakan juga untuk saya sempat mengikuti tazkirah beliau
Ruginya saya hidup sezaman dengan beliau, tapi tak pernah mengikuti kuliahnya
 
Sekuranya nanti boleh la cerita kat anak-anak (berangan tak salah),
Saya hidup sezaman dengan ulama yang hebat
Saya pernah hadir dalam majlis ilmu yang dihadiri beliau
Mudah-mudahan saya berjaya
 
 
 
1. Jom sapa nak join.. boleh makan nasi kerabu dan kepok lekor... syoknya walaupun taktau bila akan menjadi kenyataan..
2. Saya sedang baca buku karangan Datuk Nik Aziz, "MUHAMMAD BUKAN NASIONALIS"
3. Saya cadangkan anda beli buku SYAMAIL MUHAMMADIYAH, berkenaan adab, perilaku, fizikal Rasulallah. Highly recommended. Tak mampu kalau, meh la pinjam.
 

Friday, August 17, 2012

Ustaz Zahazan yang super cool!!

Wah2, kemain lagi datang ofis pagi ni, ada kah patut pakcik guard suruh gua ambik cuti ja.. Pakcik, cuti saya tinggal ciput ja.. Pakcik yang baik hati telah mengoffer supaya saya ambik ja timeoff.. Bernas dan bijaksana sekali cadangan pakcik.. Namun siyapa mau sign bilamana bos-bos besar sudah coti... Ah, gimana sih...


Lengang dan kangkung sahaja parking lot pagi ni. mood nak masuk keja dan terus membaca jurnal pudar sama sekali bila pintu bilik ofis pun masih berkunci.. Tekanan ni.. Tak pernah seumur bekerja ni gua paling awal datang masuk bilik ni sedangkan time punch kad tadi dah pukul 8.32am. Hish, tak boleh jadi.. Keputusan yang tepat perlu di ambil.. 12.30 kena cabut.. itu cuma idea paling bijak sekali untuk waktu sekarang tapi kalau tetiba pukul 10 karang aku rasa nak pulang, harus aku ambik cuti sehari terus ni.. Dah macam jenglot dok sorang-sorang dalam bilik ni..


Sapa tengok Tanyalah Ustaz pagi tadi, kemain lagi siaran yang mungkin antara yang terakhir untuk ramadhan 2012.. Kalau tak tengok sila lah cari siaran di youtube. Ustad zahanan memang cool, walaupun tak putih tapi berseri.. Bila bercakap, meresap sampai meremang bulu roma.. Antara kupasannya, yang paling saya ingat, isteri, anak-anak dan harta adalah ujian.. Sakit, kaya, miskin, sihat, pandai, cacat itu bukan balasan Allah tapi ujian untuk kita.. Ujian supaya kita menilai adakah kita lalai dan alpa.. Part paling saya tersentuh adalah bila ustaz baca doa penghabis tu, doa yang dalam bahasa melayu tapi menjentik hati.. Terleleh jugak, tambah pulak pagi jumaat yang terakhir ramadhan, pakcik-pakcik tu pun meleleh..


Ya Allah, janganlah kau jadikan ramadhan ini ramadhan yang terakhir kami.. Dan kau tambahkan lah ketakwaan kami berkat ramadhan ini...


Saya pun manusia biasa.. Banyak dosa yang tak terhitung.. malunya teramat kalau nak diingatkan.. Ustad kata, haram kita menceritakan dosa-dosa kita kepada orang.. Ampun dan maaf sekali lagi..

Thursday, August 16, 2012

Raya bakal tiba

Assalamualaikum,


Lagi sehari lebih ja, pastu ramadhan bakal melabuhkan tirai dan syawal bakal menjelma (ayat skema nak mampos)


Jadi, nak mohon maaf andai ada ayat yang mengguris perasaan sesapa.. andai ada patah-patah perkataan yang bisa mematahkan hati sesapa..
Kepada yang beraya di Kedah, jemput la datang ke pokok sena (tempat yang indah dan nyaman)


Tahun ni persiapan raya saya takda apa sangat, just simple preparation for parent.. dan duit raya for anak-anak kecil.. juga sedikit cenderahati untuk kaum kerabat.. (ambik mood untuk masuk keluarga diraja)


Juadah di pagi raya, taktau lagi cemana.. bergantung kepada kepulangan kekanda yang tercinta.. kalau tiada kekanda yang pulang beraya, nampaknya saya terpaksa sediakan lebih wang raya dan air ribena sahaja.. ah, inilah yang menggulaukan hati saya.. sapa nak sediakan juadah pagi raya??? aishhhh, risau den


Semoga raya ini lebih bererti dan semoga dapat meriahkan puasa enam syawal tahun ini dengan lengkap.. 


Korang, hati-hati ya pulang ke kampung.. nak masuk lorong atau simpang tu, jangan lupa bagi signal.. bagi yang lalu lebuhraya UtaraSelatan, kat terowong nak sampai ipoh tu jangan lupa nyalakan lampu kenderaan anda.. Pada yang gunakan PLUS, jangan la pandu slow nak mampos, kurangkan tahap kelajuan anda supaya anda selamat dimaki hamun, pahala anda mungkin boleh bertambah..  Kepada yang tak berpuasa, nak minum dalam kereta tu tundukkan sikit kepala, jangan la menonjol sangat nak sedut air F&N stawberi tu, nikmat tau dak minum stawberi tengahari rembang...


Ok la, selamat hari raya... doakan yang baik-baik yang malam raya nanti.. bukan untuk saya.. untuk kamu-kamu semua.. tapi kalau ingat kat saya, doakan la untuk saya jugak.. sedihnya nak ucapkan babai kat korang...


BABAI...



p/s: kata ustad dalam semanis kurma tadi, perginya ramadhan bukan untuk kita bersedih kerana syawal juga patut diraikan.. entahla, macam mana nak fahamkan, tapi aku paham la tadi.. Yang paling penting kata ustad, KETAKWAAN kita.. sedih lebih2 tapi kurang takwa pun tak guna juga... Yang penting kita berusaha menjadi  yang terbaik.. untuk yang moody macam saya ni,. semoga lepas ni kurang la mood swing tu..


Cerita novel lepas raya maybe ada kembali... erm, tunggu jela..

Saturday, August 11, 2012

oh, malaysia dan dugaan

    
Tinggal sederap lagi, ramadhan akan berlalu.. sibuk status FB dengan persiapan raya, yang jual barang raya sibuk dok promote, yang baik2 bermurah hati post kan tentang lailatulqadar dan yang masih bujang sibuk invite ke kenduri kawen diorang (sentap!!!!)


Banyak isu2 yang timbul, bila difikirkan menjadikan saya bersyukur berada di Malaysia yang mempunyai parti kerajaan dan parti pembangkang. Isu kekejaman kerajaan Burma sangat menggeramkan hati.. saya pernah terbaca kenyataan dari ulama Indonesia, Abu Bakar Basir yang dihantar kepada emel PM Myanmar "sekiranya kerajaan myanmar tidak menghentikan apa yang sedang mereka lakukan kepada orang Islam di sana, orang islam akan menjatuhkan kerajaan myanmar".. kagumnya saya dengan beliau. Sangat berani. 


BTW, saya ada satu lagi buku, TUHAN SEDANG MENGUJI KITA by ustad kazim elias.. 


ok, selamat berpuasa.. kek batik dan popia nestum saya taste good.. erm, nak jadikan sebagai kueh raya la.. 


Selamat berpuasa.. semoga bertemu dengan lailatulqadar.. jangan lupa doakan untuk saya jugak..


Tuesday, August 7, 2012

Baiklah, kita baca buku pulak

Assalamualaikum,

Wah2, kata saya mcm budak2 yer.. oh lupa!! kamu mungkin terlupa, saya masih lagi muda remaja, single lagi. takpa, sempena hari baik bulan baik ni, saya terima la kata2 penulis novel dengan arteri jantung yang terbuka..


OK. sempena bulan pesta ni, saya ada 4 buah buku untuk dipinjamkan, tu pun kalau kamu keja sekali la. Buku yang bagi saya sangat memotivasikan dan saya sangat terinspirasi.

1. Travelog Dakwah by Prof Kamil. 
2. Travelog Haji by Prof Kamil.
3. Haji Muda by Dr. Ridwan Bakar.
4. Kuasa Kepimimpinan Al-Fateh by Ust Syaari.


3 buku yang pertama saya dah ada sejak hampir 2 tahun lepas. Highly recommended. Sangat memotivasikan. Prof Kamil sangat pandai menyusun kata dan pandai membuatkan hati saya melt. Saya yang juga seperti orang lain, memikirkan rukun islam itu hanya ditunaikan oleh orang tua. Tapi, ulasan dan panduan dari Prof Kamil dan Dr Ridwan sangat bagus. Maybe sebab mereka menulis dari pengalaman dan dari hati yang betul-betul ikhlas sebagai panduan kepada masyarakat.


Well, buku Al-fateh pulak, dari segi penyampaian biasa2 sahaja, from 5, i give 3.9* je kot. TAPI, isi dia sangat bagus untuk dijadikan inspirasi. Bagaimana, Al-Fateh yang bukan dari kalangan bangsa Arab, bukan dari susur galur Rasulallah, dilahirkan hampir 800 tahun selepas zaman Rasulallah tapi beliau adalah pemimpin yang telah disebut sebagai pemimpin yang terbaik oleh Rasulallah. RasulAllah menyebut ketika sedang menggali parit Khandak bahawa, "konstantinopel itu akan dibebaskan oleh sebuah kerajaan dimana rajanya adalah sebaik-baik raja, dan tenteranya adalah sebaik-baik tentera".

Apa yang paling menyentuh hati saya bilamana, setelah ditakhluk konstantinopel, Al-Fateh ingin mencari imam untuk solat Jumaat pertama di Masjid Hanges Sophea, maka beliau memanggil semua tentera dan bertanya,

1. Siapakah dikalangan kamu semua yang tidak meninggalkan solat sejak akil baligh?
"semua tentera dalam keadaan berdiri" - membuktikan tenteranya adalah yang terbaik yang tidak pernah meninggalkan solat.

2. Siapakah diantara kamu yang tidak pernah meninggalkan solat rawatib sejak akil baligh?
"hampir separuh daripada tentera duduk"

3. Siapakah diantara kamu yang tidak pernah meninggalkan tahajud sejak akil baligh?
"hanya Al-Fateh yang masih berdiri" - membuktikan beliau adalah yang tidak pernah meninggalkan tahajud, terbaek.


Buku yang menarik dan terbaek untuk dibaca. Nak? Tapi saya bukan nak let go. Saya just nak bagi pinjam kepada sesapa yang nak tumpang membaca.


Waa, puasa sudah 18 hari.Tapi, belum kurus-kurus jugak.




p/s: hari ni anak2 saya behave well pulak, so tiada cerita yang menarik untuk dikongsi. Anak2, sila lah buat perangai supaya ibu kamu ni boleh kutuk2 kamu kat sini.



Thursday, August 2, 2012

Hari ini dan semalam

Yuhuuuuu

Wah, lamanya tak update.. salam ramadhan.. ramadhan sudah hampir ke pertengahan.. pantas betul masa berlalu, sangat tanpa disedari. Daripada anak bulan sabit hingga kini anak bulan dah hampir separuh, cepatnya la hai detik demi detik, saat demi saat berlalu seperti pelari pecut.. tak larat den nak ligan. Den dah la lagi sebulan lebih umur nak bertambah, berat pun bertambah (wah, bangga nya).. berat adalah satu jenis indicator untuk menggambarkan kebahagiaan hati den.. eh, bukan hati saya sudah dicuri tapi den rasa hati den ada tarikan elektrostatik la.. hai la hati, kamu sangat kimia, macam tahu-tahu ja yang den ni chemist sejati. Bukan macam filem dejavu tu, apa tah kaitan jantung dengan tarikan elektrostatik..

Untuk ramadhan ini, saya langsung tidak menetapkan sebarang target.. tiada target berapa juzuk nak dihabiskan, tiada target masjid mana nak diimarahkan, tiada target berapa bajet untuk berbuka, tiada perancangan yang rapi seperti tahun2 yang lepas.. Saya ingin melalui ramadhan ini seikhlas yang mungkin, dan alhamdulillah, saya rasa ramadhan ini sangat menenangkan.. saya melalui seadanya, melawan perasan malas yang sentiasa bermaharajalela, perasaan malas yang dikatakan ibu segala penyakit, penyakit malas yang tiada ubat, bagi menjadikan ramadhan ini kenangan yang terindah.. Mana la tau kot-kot tahun depan saya akan melalui ramadhan ini bukan lagi keseorangan..perrrggghhhh, ayat takmau blah..

Malam 2 malam yang lepas (malam kemarin la), saya, hosmet dan collegue berbuka di nasi kandar pelita, hasil saya mengidam. Mengidam ni nak makan LINE CLEAR.. dulu2 rajin jugak berbuka kat line clear.. nak kena pi nih minggu last ramadhan..Then, saya dan shira ke masjid kulim. Habis ja solat isyak sebelum bangun untuk solat terawih, imam umumkan “rakaat pertama ini akan ada sujud sejadah”.. berdebar pulak rasa hati nak mulakan rakaat pertama.. sebab: LUPA dah macam mana sujud sejadah.. TAHU tapi tak pandai..

Mengingatkan saya pada solat jemaah pertama saya di masjidil haram.. saya dan jemaah lain disambut pada pagi subuh itu dengan sujud sejadah. Betapa jahilnya diri. Kata agen agensi, “ingat nanti imam baca surah dan ayat apa, kerana itu adalah reflek kepada diri kita. Ada sebabnya kita disambut dengan ayat yang imam baca, sebagai peringatan kepada kita”.. dan pagi itu, saya terasa sangat la jahil.. TAHU tapi tak pernah buat.. last buat sujud sejadah zaman sekolah menengah kat asrama, waktu solat subuh pagi jumaat.. Ya, itulah ingatan yang sangat sadis untuk saya.

So, semalam memori 2 bulan yang lepas kembali menggamit memori. Semoga Allah menjemput saya lagi. Eh, dan kamu juga..

Oh, lama nya saya abondoned kan blog ni. Semua sebab masalah teknikal. Gerammmmm..grrrggghhhh.. tak sempat la nak update pasal perjalanan yang indah ke gunung yellow-pass.. pendakian yang mungkin terakhir saya bersama dia.. lepas ni, andai kata ada kawan perempuan yang nak pegi, baru la saya boleh join.. haish la kawan, bergembiralah kamu bersama pemilik sebahagian lagi pelengkap hidup kamu. Doakan saya juga ditakdirkan melalui fasa yang indah dalam hidup ini bersama insan yang sangat istimewa. haha.. vocabulary saya semakin bagus ni, nak tulis novel la pasni.


Semalam berbuka kat rumah saya.. menu utama yang saya masak adalah murtabak megi special,.. dah lama nak masak tapi takut takda orang makan, rupanya ditakdirkan saya masak benda tu untuk menjamu orang berbuka.. Sebabkan kita masak bulan puasa, sedap ka tak sedap ka mesti la orang kena puji sedap.. hehe.. tak puji sedap, siap la kamu2 semua tu.. Agaknya dah jadi tradisi akan ada jamuan berbuka dirumah saya.. 


Apa lagi eh, erm.. cukup cukup sudah, cukup sampai disini saja... haha.. suka la lagu tu.. eh, dah cukup la.. bye...


Salam Ramadhan Al-Mubarak, semoga beroleh barakah semua.. ya, saya tujukan untuk kamu, tak payah la nak toleh kiri kanan, memang khas untuk kamu... kamu la...