Everything Happen For A Reason

Everything Happen For A Reason

Sunday, September 30, 2012

Kisah hati

Kalau sebut kisah hati, yang terlintas kat kepala adalah lagu alyah.. 

Semalam, saya pegi melawat anak kawan sekolah menengah dahulu.. kalau ikutkan saya cuma sekelas dengan dia time form 2 and form 3 sahaja.. Dan dia adalah seorang cina buddha yang sangat taat kepada agama pada waktu itu.. now, nama dia dah bertukar menjadi Tanya Safiyyah dan nama babyboy nya adalah Aidan Naqib.. yup, dia convert dan husband dia memang sangat hensem.. hahaha.. serius.. haha


first time saya tau dia convert, macam erkkkk.. but bila saya stalk fb dia mmg dia dah convert time nak kawen.. Dia kenal suami sekarang waktu sama-sama belajar kat Korea. Dan saya yakin lelaki tu insyaAllah boleh membimbing dia walaupun kekadang saya pikir apasal la husband dia tak pilih wanita melayu..hehe.. Tapi, maybe dia memang nak berdakwah.. Masih banyak yang kawan saya tu perlu belajar.. Comel ja bila dia still cuba nak adapt dengan Islam.. Pakai kain batik dalam berpantang, walaupun sepanjang dia berpantang dia dijaga oleh bidan cina.. Semoga Tanya istiqamah dengan apa yang dia dah pilih.. 


Well, hati manusia ni lain-lain kan?? kita manusia yang lemah ni memang tak boleh nak pegang hati orang, hanya Allah ja yang boleh ubah.. Dan semakin hari saya kerap mendengar tentang scandal antara suami orang- isteri orang.. Sebagai orang bujang, saya rasa ini sangat tak sihat.. Takut pun ada, benda berdosa memang orang suka nak buat kan.. hish, melalut pulak.. Pandai-pandai la pikir sendiri, pilihan di tangan kita..

Macam saya, ego tu kena lowered kan.. sebab ego tinggi sangat.. hahaha.. walau apapun, saya akan sentiasa ingat, "sabar dan solat itu senjata orang islam, mintalah pertolongan kepada Allah dengan sabar dan solat" Berdoa kan senjata orang mukmin.. Saya selalu tanya soalan yang saya dah tau jawapan kat orang, just tanya untuk sedapkan hati sendiri.. tah pape saya ni...

Friday, September 28, 2012

Bekelah Waterfall, Maran, Pahang

Wassapppp..  pejam-celik-pejam-celik, dah masuk jumaat dah.. dah hampir seminggu after bekelah' trip. owesome.
 
 
Seriusly, trip ni menarik. bekelah memang owesome. nice n fantastic view. a recommended place untuk orang yang sukakan ketenangan dan putus cinta. haha. nope, bab putus cinta tu saya tak tau la sesuai ke tak, takut karang dia buat aksi tiruk atas batu, innalillah la pulak. Seksaan yang nyata untuk trip ni adalah jarak perjalanan dari kulim ke maran, pahang.. muntah hijau beb. 9hours. Hampir sama dengan masa perjalanan dari KLIA ke Jeddah. Sakit badan toksah cakap la. Kalau ingat pengalaman berada atas seat kereta 9jam tu, agak serik la nak pi lagi. But, nasib baik, jiwa yang terseksa diubati dengan kehijauan dan kedinginan bekelah.
 
 
Trip bekelah agak santai cuma keselamatan memang sangat-sangat perlu diutamakan. InsyaAllah takda la penat mana pun, tapi slippery. make sure kena betul2 hati-hati. Licin sebab jalan atas batu dan nun jauh dibawah sana ada air terjun yang berbatu. if tergolek kalu, pecah kepala.. Kami mula berjalan 5pagi, sebab jambatan runtuh so start awal. Tunggu sampai subuh pun cuma menambahkan keseksaan di dada ja. Ketidaksabaran memang tengah melanda. Tak sabar dah den nak tengok air terjun yang dikatakan sangat cantik ni. Kami berhenti solat subuh n brekfes kat telaga 2. Khabarnya, kami akan naik sampai ke telaga ke tujuk n it will take 2 hrs. tak kisah la. Janji sampai n boleh mandi-manda. So, around 10, kami pun sampaila ke telaga 7. Eh, kolam kot not telaga. Apa lagi, mandi la. Syok2. Behave lagi, tak boleh tunjuk taring sangat.
 
 
Then, dah tukar2 baju, start memasak. Makanan tengahari kami adalah gulai ikan kering dengan nenas dan ayam masak black papper, if im not mistaken. Lupa da la, da seminggu pun. Sedap. Lepas makan, sambung tido. Ingatkan duduk kat dalam hutan atas pulak tu, sejuk la. Oh, damn. Panas siot. Terbakar muka den. Tidoq pun tak tenteram, kejap2 terjaga. Dah la den tido di tengah laluan pejalan kaki lelaki tak tau malu pakai boxer sahaja. Cit, rosak mata. Kesian mata saya, tak pasal-pasal kena tengok benda tak sepatutnya. Oit lelaki, malu la sikit. Then, dah pukul 3 camtu, panas punya la menyengat, tak tahan la saya. Bangun, makan cekodok ke apa tah.. Then, dengan semangat waja, apa lagi tukar baju n mandi.. heaven2. panas tu kat maran. Kami main apa kat atas tu?? jeng-jeng-jeng.. kami main flying fox. haha. So, pasni dah kurang la impian wa nak ke skytrex sebab wa dah main kat bekelah. Saya ni memang suka xtiviti mcm tu, walaupun orang akan nampak macam saya taknak main, tapi dalam hati ni, oh cepatla sampai giliran aku nak fly.
 
 
Seronok2, pas flying fox, kita main buai2 dalam air atas pelampung yang bed tu. Pendek kata, aktiviti hari tu memang best. Sekali ambik kau, malam tu hujan selebat-lebatnya. Keluar khemah time nak makan ja. Makan malam plak, wa tak tau samada makanan tu memang sedap atau wa yang tersangat lapar sebab sejuk. Habis ja dinner, terus berdesup masuk khemah buat tahi mata. Takda la pulak geng nak berborak ramai-ramai. Apa da, tak sampai kul 10 lagi dah membuta.
 
 
Esok nya, kami sambung main tali sampaila terjadinya tragedi yang uhhhhhh, menakutkan. stop serta merta. Sib baik mamat tu jatuh pas aku dah selesai beraksi. Lebam tu biji mata, sib baik tak pecah. Itu la, kami ni seronok sangat bermain. Tak pikir sangat benda tu sebebnarnya bahaya dan tak ikut safety rule. Bila pikir, memang la bahaya sangat apa yang kami buat tu. Then, semua bersiap kemas tapak khemah, makan2 cekodok, take group photo then blah turun. Ha, otw nak turun tu la. Kejadian yang oh, sedey berlaku. Wa tergelincir tuh. Kaki ni, kaki ini terkehel menyebabkan minggu ni wa 3 hari dah berehat kat rumah, MC. Ni pun dok berdenyut lagi. Dah la mak dok menakutkan, "tu kalau tak berurut, sampai kesudah jalan tak betoi".. waaaaaa takut, dah la saya ni jalan tak da lenggok. haish, susah hati tapi nak pi berurut takut sakit. lain la kalau tukang urut tu usap-usap ja kaki ini. Yang tu saya nak la. Ni buatnya dia tekat kuat-kuat, takut karang saya tersepak pulak muka dia.
 
 
3 hari saya dok rumah bertemankan TV3. Busan. Dok terbayang, macam mana la saya nak jadik suri rumah sepenuh masa nanti. Mungkin saya perlu jadi blogger sepenuh masa dan jadikan dunia blog sebagai sumber income. er, jauhnya la berangan. Tapi, sejak berumur 27 tahun ni, saya dah berazam untuk menjadi suri rumah sepenuh masa... hurm.
 
 
Terlalut la pulak, btw, for those yang stay kat pahang, pi la bekelah. Naik yang kolam 7. Menarik dan tertarik. Yang penting jaga pakaian anda dan pikirkan keselamatan anda.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banyak lagi gambar, next time den upload...

Friday, September 21, 2012

kita berehat sebentar...

Yeay.. malam ni another getaway.. hopefully, trip kali ni menarik.. tah kenapa, hati tak berapa teruja sangat untuk trip ini.. arghhh, kenapa ni?? selalu kemain seksaited lagi..
 
Doakan kami bertujuh selamat, dah la hujan2 ni..
 
Jom, kita ke air terjun bekelah pulak kali ini.. semoga lebih santai...
 
 
p/s: jerawat semakin melata, kurang keyakinan.. hormon tak berapa stabil mungkin..

Friday, September 14, 2012

Masa (Al-Asr) - sekadar berkongsi

hai everybody..
 
Just nak randomly share something:
 
jalan itu banyak sekali
sedang jalan kebenaran itu hanya satu
ramai orang yang berangkat pergi
tetapi yang melalui jalan kebenaran hanya satu-satu (jarang)
mereka tidak tahu
yang dituju pun tidak diketahui
mereka terus kelihatan maju
jalan perlahan ke arah yang mereka tahu
mereka itu lalai
terhadap apa yang mereka inginkan
manusia itu tidur terkulai
hinggakan jalan kebenaran dilupakan
 
adakah "hidup semata-mata mahu hidup"??? hurm, tepuk dada tanyalah iman.. selagi nafas belum terhenti, peluang sentiasa ada.. sebab itu saya sangat tak setuju bila orang kata, "ok la, sebab sayang aku bagi peluang kedua, kalau lepas ni buat hal lagi, no more chances.." WTH.. ok, out of topic.. saya bukan nak cakap pasal peluang tapi saya nak share some quote hasil tulisan penulis buku yang saya sedang baca..
 
Jangan di tangisi masa lalu - ini bukan tajuk buku, just a subtopic
 
Mengingati masa lalu dan bersedih hati kerananya, adalah satu tindakan yang bodoh dan gila. Mengapa? kerana boleh mematikan keinginan dan membinasakan masa depan seseorang. Bagi orang yang cerdik, kenangan yang melibatkan kekecewaan, kesedihan dan kegagalan sepatutnya dilipat dan disimpan sahaja, bukan dibuka dan dipersoalkan. Simpan dan kurunglah ia di dalam penjara kelupaan.
 
Imam al-Ghazali pernah menannyakan soalan kepada anak-anak muridnya:
"Apakah yang paling jauh?" Pelbagai jawapan diberikan, kemudian beliau menjawab, " Yang paling jauh adalah masa lalu (yang telah berlaku)"
 
Masa Hadapan Adalah Kepastian, Masa Lalu Adalah Pengalaman
 
Yakin, setiap kesedihan dan kekecewaan jika kita hadapi dengan sabar dan reda, Allah akan menyediakan kesudahan yang terbaik kepada kita.
 
Hidup kita sentiasa dipenuhi dengan janji. Sekali-kali Allah tidak akan memungkiri janji-Nya.
 
Melangkah ke hadapan bersama tuntutan terbaik yang Allah sediakan untuk kita. Kegagalan, kekecewaan dan kesedihan itu jadikan sebagai motivasi bagi kita supaya terus bergerak ke hadapan. Terasa indah saat kita melepasi ujian tersebut. Tetapi menjadi mimpi buruk saat kita terus dihantuinya..
 
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu membenci sesuatau padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah) Allah jua yang Maha Mengetahui (semua itu) sedangkan kamu tidak mengetahuinya" - Surah al-Baqarah ayat 216
 
 
Ya, setiap orang ada pengalaman dan masa lalu. Kerana siapa kita hari ini ditentukan oleh apa yang kita lalui dalam masa lalu.. Saya pun, menjadikan diri semakin *****. Oppss.
 
 
Sebelum terlupa, selamat berangkat kepada para tetamu Allah. Selamat menunaikan ibadat haji dan umrah, dan semoga Allah mengurniakan haji yang mabrur. Seronok dan tumpang cemburu, cemburu siot.. Kepada mak kawan saya yang akan ke sana juga nanti, doakan yang terbaik untuk saya dan anak makcik (semoga kami pun akan ke sana juga maksud saya) ;);) 
 
 
Happy earlier birthday for me.. semoga penambahan usia ini akan membawa sinar kebahagiaan dalam hidup saya.. mengkala kata saya akan pulang ke kampung petang ini dan semestinya tiada internet connection, saya minta maaf eh, kalau sepanjang saya sehingga berumur 27 tahun ada buat salah.. seronok tak terkata nak pulang ke kampung.. hehehe.. ;) Ada papa ke eh 
 
One more thing, kawan saya juga share something, tentang surah Al-Asr... kalau korang nak tau lebih lanjut, pls go to linguisticmiracle.blogspot.com ... semoga perkongsian yang sedikit ini memberi makna yang besar kepada kita..

Tuesday, September 11, 2012

Selamat Hari Raya -6

Selamat Hari Raya..
 
 
Seronok raya?? erm, boleh lah ..
 
 
Actually, saya raya hari ni.. wah, happynya.. berakhir penantian bila nak raya dengan selamat.. Hari ini datang jugak akhirnya.. haha.. Punya nak ligan masa, sabtu baru-baru ni, even saya ada di USM time tu, pulun jugak puasa.. Kalau nak diikutkan, memang la lambat sikit nak beraya 6, orang lain minggu terawal raya dan boleh raya-6, saya dah nak habis syawal baru nak raya-6.. Tak merasa la nak makan lemang hasil bakar sendiri.. 2 minggu lepas waktu mak saya raya-6, abang ipar bermurah hati bakarkan lemang dan kakak masak rendang ayam, sedangkan mak just request nak makan ketupat.. tak adil.. Itu la padan muka sendiri, lambat-lambatkan puasa.. Tapi ada kawan saya kata, ermmmm "SLOW AND STEADY WIN THE RACE" hehe.. ok la, dah win dah...
 
 
Raya aidilfitri, semua blogger buat entry.. saya punya lebih kurang diorang cuma saya pegi satu rumah ja raya ni pastu balik tengok tv and tido.. Apa kes?? Ada ka patut sorang pakcik tu buat ayat " ni dayah yang tak jadi kawen dengan anak tut tut tu kan? ada ganti dah ka la ni".. OMG.. seb baik saya tak terlekat kaki ayam.. Pakcik,-nak ja saya bagitau- mamat tu dah bertunang dengan orang lain dah pakcik.. Tolong jangan nak sebut-sebut benda-benda yang kurang memberi erti.. past is past..life must go on.. Tak kisah la sapa dumped kan sapa, yang penting saya happy dengan apa dan siapa yang saya ada sekarang...
 
 
Ok, selamat hari raya..