Everything Happen For A Reason

Everything Happen For A Reason

Sunday, November 25, 2012

sahabat

Saya dan mereka berdua.. We are frens and i called them the best ive had..
entah la friendship yang ke berapa tahun
but, bila kami jumpa still jadi histeria..haha
Even kadang2 bila lepak sesama, masing2 diam tak bersuara
still bila balik, salah sorang akan excitedly cakap,"rasa happy sangat boleh lepak sesama"
of coz i appreciate them sooo much
 

Monday, November 19, 2012

cuti sekolah = kenduri kawen

Musim cuti sekolah ni, teringat betul zaman sekolah rendah.. bila kira-kira balik, dah hampir 15tahun saya tinggalkan zaman tu. Angka bertambah, berat badan bertambah, kedutan dimuka bertambah, yang tak bertambah Cuma kematangan diri..eh, yeke? Well, itu maknanya saya ni sentiasa berjiwa remaja..
 
Dulu-dulu, musim cuti sekolah sangatlah dinantikan.. yerla, zaman sekolah dulu sedaya upaya pertahankan rekod kehadiran kesekolah penuh. Kalau penuh kehadiran setahun akan dapat sijil kehadiran penuh. Seronok sangat kalau cikgu announce nama naik pentas, “untuk kehadiran penuh, dipersilakan ADIK NORHIDAYAH”.. wah, rasa adik sangat.. tapi bila dah masuk sekolah menengah, pikir-pikir balik apa la sangat dapat kertas sehelai setelah menangis hentak-hentak kaki keluar air mata darah sebab nak pegi sekolah jugak walaupun banjir sampai paras paha.. hai, memang ciri-ciri pelajar gilang gemilang dah terserlah sejak sekolah rendah lagi.. skema gegirl..
Zaman dulu-dulu time cuti sekolah la tak payah pegi kelas tajwid petang-petang, jadi boleh main sampai magrib. Haha.. Pastu bangun pagi esok, mencongok depan tv menghadap ALAM RIA CUTI SEKOLAH. Kemudian datanglah segerombolan kanak-kanak riang ajak main teng-teng.. main, main, main,main, balik ambik nasi makan bawah pokok besar, then main, main, gaduh, main, balik mandi untuk hari itu, makan malam dan tido.. Esok bangun sambung tengok alam ria balik.. pastu main, gaduh, baik balik, berebut budak laki kegemaran, hantar surat layang kepada budak laki yang tak disukai.. Kalau bernasib baik, boleh mandi dalam sawah.. Riangnya zaman cuti sekolah dulu-dulu.. main, tengok tv, makan, gadoh.. mandi sehari sekali..
Bezanya dengan musim cuti sekolah sekarang. Asal cuti je panjang berjela tempat nak pegi bercuti, tu tak termasuk tempat2 kat obersea.. Asal cuti je pegi tuisyen siang malam.. Asal cuti je balik kampung rumah nenek (ini bagus).. Asal cuti je, dah berjela game yang di download.. tak menarik langsung aktiviti cuti sekolah budak-budak zaman sekarang.. Patutnya main tu yang penting, dah belia nanti bukan boleh main dah ketuk-ketuk kepala bagi pandai macam kecik-kecik dulu.. Dulu main aci tuju kasut, waktu nak pilih ahli group tu mesti akan kira sampai budak lelaki yang kita suka dapat masuk group kita. Bukan zaman sekarang main game kat komputer. Mana boleh nak pilih-pilih bagai, pilih cover ipad boleh la.. Eh, saya ni cakap macam jauh benar zaman kanak-kanak saya dengan zaman kanak-kanak sekarang..
Yang tak berbeza cuti sekolah zaman dulu dengan cuti sekolah zaman sekarang adalah, KENDURI KAWEN.. Tambah pulak kalau duduk kat kedah ni, asal cuti sekolah je, tak kisah la hari isnin, selasa, rabu atau khamis, ada ja kenduri.. dasar tak memilih hari pulak tu.. Yang saya tensen bukan apa, bukan tensen pikir perut yang dah kedepan hasil suapan yang tanpa rehat, tapi pikirkan poket yang rabak.. haha..asal kenduri ja, otak ni asik pikir beli salad bowl, sebab tau mesti pengantin perempuan nak kuruskan badan balik selepas kawen..
Weken ni saya join majlis sambut menantu cousin saya.. so, kami ke majlis sebelah lelaki menghantar pengantin perempuan pulak.. wah, kemain lagi kelip-kelip bagai tetamu pakai sari.. yang paling tak tahan tu, sarinya  merah menyala, kuning diraja, pink terang.. yakin diri sungguh, itu la yang kita mau.. ye, cousin saya kawen dengan mamak yang saya rasa more to indian..kuikui.. takpa la asalkan bahagia, nanti anak takde la mata sepet, mesti mata bolat buntang, hidung mancung , ada lesung pipit, rasa macam nak cubit-cubit pipi.. paling tak tahan, saya dapat laddu sorang sebiji.. balik simpan dalam freeze 24jam, pastu tongsampah la tempat paling ideal.. 
 
Musim cuti sekolah ni, kalendar la benda yang sentiasa menjadi tatapan mata.. Pastu otak dok bayangkan makanan apa la yang kenduri tu akan hidangkan.. Paling best bila ada laksa yang kuah dia pekat, pastu ada bubur durian yang sedap, ada kuih-kuih yang sedap, air bandung yang menyelerakan. Waaaa, makan adalah satu aktiviti yang membahagiakan..
Eh,  satu lagi, salam maal hijrah..semoga tahun ni lebih baik dari tahun-tahun sebelum ini..
p/s: bila sorang gadis awal 30-an berkenalan dengan jejaka lewat 30-an berasal dari negara luar yang semestinya bukan lombok, geli hati pulak saya yang melihat..
 

Friday, November 16, 2012

kanser dan hidup

Kalau ikut akal saya 5hari yang lepas, saya nak tulis mohon semua doakan maknjang saya yang sedang bertarung dengan kanser... Tapi, Allah maha berkuasa, maknjang saya kembali padaNya sehari sebelum maal hijrah.. Al-Fatihah, semoga dia diletakkan bersama dengan orang-orang yang beriman..
 
 
Kanser..
 
 
Saya rasa mak sedara saya cuma tau dia menghidap kanser payudara kurang setahun yang lepas.. Dan pada pengamatan saya, dia nampak sihat (mungkin saya yang tak perasan).. Raya Aidilfitri ke-4, dia masih datang ke rumah saya dan masih berjalan makan kenduri.. Masih sempat menyediakan kerisik  untuk kenduri anak perempuan beliau Ahad lepas.. Tapi, sayangnya dia tak sempat hadir kenduri sebab time tu tengah kritikal kat hospital.. Saya cuma sempat melawat jumaat lepas, melihat dia dalam keadaan yang daif, dengan mata kekuningan, perut membuncit dan gatal2 seluruh badan, rupanya sel kanser telah menyerang hati.. 2 hari setelah kenduri sepupu saya, dia kembali ke alam yang kekal abadi.. Sedih, sedih mengenangkan lambatnya saya menghasilkan anticancer drug yang terbaik.. saya percaya suatu hari nanti saya akan berjaya, setiap penyakit ada ubatnya kecuali MATI..


Sudah, kita tinggalkan kisah yang sedih dan kita mulakan dengan kisah-kisah yang gembira dan mampu membuatkan mulut tersenyum tanpa bunyi.. Apa lagi yang paling menggembirakan hati melainkan melakukan kegiatan bodoh seorang diri.. Saya dah ada aktiviti menarik dalam hidup..Nak tau?? betul nak tau?? Ok la, terpaksa bagi tau..
 
 
1. Saya pura-pura sesat.. saja, dah tau jalan yang betul tapi masuk jugak lorong yang salah dan akhirnya saya akan sesat.. kemudian dengan menggunakan otak sakti yang saya ada saya akan berusaha mencari jalan yang sebenar.. Masa ni la akan tercungkil sifat sebenar.. rajin bertanya, tak sesat jalan..

2. Rakam suara sendiri dan dengar balik.. auwww.. menarik sangat.. macam dengar fasha sandha tengah bagi ceramah..

3. well, tak perlu dipertikaikan lagi.. shoping terapi terbaek.. yang penting ongkosnya perlu tebal.. arghh, bisa diatur dong

4. Tengok cerita korea dan komen pengarah dia lembab.. cerita macam fairytale macam mana saya nak bayangkan saya pegang watak tu kat dunia realiti.. haishhh


ok, bosan jugak.. masuk bilik, tutup langsir, pasang kipas kuat-kuat, tutup mata, kepit telinga dengan bantal.. Selamat malam siang....



Sunday, November 4, 2012

Bila Di Uji

kata kawan saya:
"Agaknya aku banyak buat jahat dulu, sebab tu Allah uji aku"

Sebagai seorang kawan, surely saya terkedu sekejap sambil otak berfikir macam mana nak jawab balik in a proper way.. Adrenalin bergerak pantas, tiba-tiba sesuatu terlintas kat otak saya. Saya teringat kembali isi buku Ustad Kazim lalu saya luahkan kepada kawan saya:
"Kalaulah ujian tu berdasarkan dosa-dosa kita, maksudnya ulama dengan nabi-nabi dulu banyak buat dosa la, depa lagi la banyak kena uji"

Kawan saya tersenyum, saya lagi la tersenyum, moga-moga pemahaman saya tepat pada masanya dan berguna untuk kawan saya..
 
Ujian!!!
 
Orang kata hidup tanpa ujian macam biawak hidup, mendatar.. Kalau tengok muvie cinta yang sepanjang masa happy ja memang rasa macam nak delete muvie tu.. Bukan sebab jeles tapi rasa hambar, tak menarik.. Macam tu la kot hidup kita, kalau happily ever after takda mende la pulak kot nak di kenang..
 
Macam saya dulu, first time naik bas dari Alor setar nak ke Shahab Perdana.. kalau orang biasa mungkin naik bas, bayar tambang, dan tido je la atas seat tu sampai la bas tu behenti betul2 kat shahab perdana.. Tapinya berbeza dengan saya, bilamana saya tak tau kat mana shahab perdana (nama pun first time pegi, sebab first time bas tukar stesen dari alor setar ke shahab perdana).. Bila bas berhenti kat satu balai bomba ni (sebab ada orang tekan loceng) tanpa teragak-agak lagi saya pun turun sebab ingatkan itu la tempat yang bernama shahab perdana.. Malangnya ia hanya sebuah balai bomba.. adoyaiii.. den berlari mengejar bas tersebut semula sambil berlari menyusuri flyover dan terpaksa berhenti berlari sambil berpura-pura berjalan apabila dilintasi oleh kereta polis.. Nasib agak baik apabila, rupanya bas tersebut masuk satu taman dan membuat u-turn menyebabkan saya menyeberangi jalan dan menahan bas tersebut semula.. Agak pelik muka konduktor bas bila saya menghulurkan duit nak bayar tambang for the second time for the same destination.. Apakah budak 15tahun tidak tahu di mana shahab perdana.. haha.. Pengalaman tu.. Macam tu la ujian kot eh, pengalaman berharga yang diingati dan kalau kita memandang dari sudut yang positif ia akan menjadi kenangan dan pengajaran yang berguna..So, lepas tu saya laju ja boleh bagitau orang yang bas no sekian-sekian akan masuk taman sekian-sekian..
 
Orang kata lagi, orang yang tak merasa bahawa hidup dia memang sentiasa di uji adalah orang yang sombong dan belagak.. Jadi, kalau kita rasa yang asyik di uji ja maksudnya kita ni pemurah la.. sila senyum sekarang.. wah2...
 
Ujian ni sebahagian dari kasih sayang Allah untuk kita.. Kalau nak relate dengan kita pun sama jugak kan.. kalau kita sayang memang kita akan uji orang tu, cuba kalau orang yang takdak makna dalam hidup kita, kita confirm buat donno je, ada ka takda ka bukan memberi kesan pun kat kita so buat dek jela.. Sebab tu wujud pepatah anak derhaka, sebab anak2 ni kesayangan makbapak.. Memang akan sentiada menguji kesabaran makbapak, anak-anak kan ujian untuk makbapak.. Sapa yang nak jadi anak derhaka, tak cium bau syurga kot nanti, sebab kita ni bahan ujian untuk parent..
 
 
Just try to think positif. Sebab Allah tu adalah pada sangkaan hambaNya.. Kalau kita positif, hasilnya juga adalah positif.. Namun mungkin jugak hasil yang positif tu akan datang lambat sebab kalau ikut sains pun cas negatif lebih ringan berbanding cas positif.. It just a matter of time. Time is gold but dont waste time for unvaluable thing..
 
 
p/s: Sebagai kawan, saya tak mampu pun nak berhujah lebih-lebih, sebab saya tak berada disituasi yang dia hadapi tapi sebagai kawan jugak saya cuba menjadi pendengar yang baik...