Everything Happen For A Reason

Everything Happen For A Reason

Wednesday, December 18, 2013

TESCO-kenapa orang melayu yang perlu lakukan transaksi jual babi?

Sepanjang petang semalam, otak saya asik terfikir. Kenapa? Kenapa? Kenapa? 

Bukan masalah minyak naik lagi dah
Bukan masalah tol naik
Bukan masalah harga gula naik
Bukan masalah harga bawang naik
Bukan masalah tarif elektrik pun nak naik
Bukan masalah menteri yang cakap macam budak tadika
Bukan masalah gaji tak naik-naik
Bukan masalah labwork tak siap lagi---erkk (ini masalah ni)

Saya ke TESCO KULIM. Shoping.. Suka sebenarnya shoping kat Tesco. Suka sebab kalau nak pasrking tak payah nak kena bayar macam kat giant dan kat tesco tak banyak outlet especially kedai buku. Kalau ke Giant dah la kena bayar parking, kaki mesti nak jugak melangkah ke HASANI belek buku dan rabakkan poket. Namun dalam keseronokkan berbelanja setiap bulan kat Tesco yang kononnya milik bumiputera tu, semalam barulah saya tau pasal urusniaga barangan non-halal di tesco kulim. 

Kakak cashier yang saya nak bayar tu, peramah sangat. Sebelum nak kira tanya dulu, "adik ada kad tesco tak, kalau takdak boleh isi borang ni pastu boleh terus ambik kad dan guna". Housemate saya yang baru balik Korea ni masih takda kad tesco, makanya beliau pun mula la mengapply. Sambil beliau isi, saya pulak sembang dengan kakak tu sambil kakak tu scan barang-barang saya. Kakak yang cun dan peramah tu bercerita tentang sorang makcik melayu yang beli gula sepuluh kilo. Mengikut polisi tesco kulim katanya, sorang customer boleh beli maximum 5kilo gula sahaja dalam satu resit. Cashier yang baik hati buat la 2 resit. Malangnya pelanggan cina di belakang makcik ni tak puas hati sebab beliau kena tunggu lama, dan mula menghempas-hempas barang beliau sendiri. ---haha. Apa la.. Tak sabar punya manusia.---------------- Oh, kakak yang cun tu bukan cashier yang kena mengadap cina yang dok hempuk barang sendiri tu. 

Sebagai kakak yang peramah dan tiada customer lain selain saya di situ, kakak tu stat cerita. Katanya;

cashier: Adik tau dak kurang ajaq tak kurang ajaq customer cina, kadang-kadang beli daging babi mai selamba ja bagi kami yang melayu ni scan. kalau yang bagus tu dia habaq la kata ni babi and tolong bawak masuk dalam beg plastik lepas kami scan. kalau yang kurang ajaq tu buat diam ja bagi kami pegang daging yang dalam plastik tu, kita ni mana tau ingatkan daging besa

Saya: Eh, ada juai daging babi ka kat dalam ni?

Cashier: Ada, tu kat ruang non-halal.

Saya: La, awat depa tak buat kaunter bayaran untuk non-halal. Gelinya. Kalau ayaq daging babi tu melimpah atas meja macamana? EEEEEE, awat tesco macam ni. Bagi la pekerja non-muslim jaga.

Cashier: Tu la dik. Kalau yang dalam tin pun, buat tin tu rosak ka, benda dalam tu terpercik keluaq, susah kami. Depa tak pikiaq langsung pasai kami ni.Takdak sapa nak ambik tau.


Saya taktau tesco macam ni. Ingatkan tesco ni ok. Bila masuk bab daging babi dijual secara terbuka kat pasaraya yang orang melayu memang suka pi, macam tak sopan dan tak hormatkan melayu. Tambahan pulak, tesco kulim seakan tak sensitif dengan kebajikan pekerja melayu islam. Sila lah sediakan kaunter khas untuk barangan non-halal dimana penjaga kaunter adalah bukan muslim. 



Disember 2013, bulan paling hectic bagi saya. Bulan yang perlukan banyak decision di buat, ewah macamkan hebat sangat. 

Sunday, November 3, 2013

Haron Yasin-Semoga Allah memberkatimu

Haron Yasin nak baju raya kaler hijau

We ols

Haron Yasin bersama kakak Hidayah

Benarlah, kita tak pasti betapa bernilainya sesuatu itu sehingga Allah memberikan ujian tentang erti kehilangan.

Ramadhan lepas, saya berpeluang bersama Nisa' Kedah bersama-sama dengan anak-anak yatim dari Alor Setar. Kami akan shoping baju raya. Yeay!!!! Seronok. Pukul 2ptg, semua berkumpul dekat masjid kat simpang kuala, dan bila dah semua bersedia kami bergerak beramai-ramai ke Mydin Taman Saga. Saya bawak 3 orang student medic UK yang balik bercuti semester dan adik-adik rumah anak yatim naik 4x4 yang memang turut menjadi sponsor. Best nya naik 4x4. Tak berkempatan saya nak tumpang. 

Sampai sana, rupanya Mydin dah sediakan parking khas betul-betul depan pintu masuk. Bagus la Mydin, memang memberikan kerjasama yang sangat baik. Bermula la sesi pembahagian adik-adik. Saya ambik ja mana yang saya sempat capai. sebab saya sorang jadi saya cuma ambik sorang. kalau yang nak jalan beramai-ramai (ada geng) boleh ambik 2 orang. Adik saya ni pakai lusuh la jugak bila tanya nama "Haron Yasin". Saya ingatkan dia taktau nama dia sebab nama dia pelik sangat. Then, datang la pakcik penjaga dok melawak-lawak dengan haron yasin. Haron yasin ni muka serius, orang  buat lawak pun taknak senyum. Tanya nak baju apa, 'hijau'. 

Pakcik: Haron pilih baju kaler apa, amboi siap ada sampin lagi, bergaya la hang haron ghaya ni.

Saya: haron nak baju kaler hijau pakcik. ***sambil sengih**

Pakcik: Haron ni penyengap. Dia bukan nak cakap, tu yang pi sekolah kena buli selalu. Mak dia tinggai dia kat rumah anak yatim ni. Ayah dia la dok ambik kalau cuti tapi ayah dia tu myanmar (saya tak ingat myanmar kot tapi foreigner la)

Saya: La, yaka. Patot la dia, muka serius ja. Takpa la pakcik, saya bawak dia pilih jam dulu. Dia mintak nak beli jam.

Saya pun tanya-tanya, sembang sambil gosok kepala Harun. Bila saya nampak dia dah selesa dengan saya, saya suruh dia ambik troli, pilih jam sendiri, pilih kasut sandal dan kasut sukan, pilih songkok, pilih makanan yang dia nak. Nampak macam dia minat nak beli mainan, tapi bila saya tanya dia geleng. 

Saya: Haron, kita beli alat tulis nak.

Haron: sengih sambil angguk.

Saya: Kita ambik pencil ni dua la. Nanti satu boleh guna kat sekolah pagi, satu buat keja rumah.

Haron: Ambik satu ja. Nanti tak guna kalau dua.

Saya Kita ambik dua la, takpa kalau duit tak cukup kakak tambah.

Haron: Senyummmmmm

Saya: Haron balik raya dengan mak ka nanti

Haron: Dak. Mak pi keja kat penang. Dia mai letak kat sini, tapi tak mai dah sampai lani. Ghaya balik qhumah ayah

Saya: Ayah haron Islam jugak ka?

Haron: ***dia geleng****

saya: Ayah duduk rumah dengan kawan-kawan ka?

Haron: Ha...

Saya sebak. Maksudnya pagi raya dia sorang jela pakai baju melayu dengan sampin. Dia nak beraya dengan sapa, ayah dia bukan sambut raya. 

Dah habis bayar, tetiba dengan muka ceria dia tanya

Haron: Kak, kita ada berapa hari lagi nak raya?

Saya: Kita ada y hari lagi nak raya.

Haron: oooo, kita posa x hari  jala lagi kan. ** Muka sangat ceria. 

Saya sangat sebak. Terus saya sapu kepala dia dan bagitau saya nak ke surau solat asar. sebenarnya saya taknak dia nampak mata saya yang dah bertakung. Lepas solat asar, saya patah balik ke pintu tempat saya tinggalkan Haron Yasin. Dia dah takda, depa dah bertolak balik ke masjid. Saya tak sempat nak bagi duit raya personally kat Haron Yasin. Beberapa malam, saya asyik terbayangkan adik yasin.

Besar dugaannya, tapi dia tak pernah tinggal puasa. Saya taktau bila balik rumah ayahnya, samada dia masih kekal puasa atau tak. Doakan yang terbaik untuk Adik Haron Yasin. Semoga dia membesar menjadi pembela agama seperti Syeikh Muhammad Yassin.

Wednesday, October 30, 2013

Dia belajar sebab minat sains

Saya sedang dalam meeting dengan SV tengahari semalam, sedang berserabut dengan skop kerja. Dan seperti biasa, SV akan bercakap banyak yang kadang-kadang saya pun taktau apa hujung pangkal. Dr ni memang suka bercerita tentang bidang dia, NMR adalah bidang yang dia kuasai. Kadang-kadang sesetengah student just bagi alasan nak charge telefon sebab malas nak dengar dia ulang benda yang sama. And he keeps on telling yang belajar bukan setakat untuk mendapat segulung kertas yang menunjukkan kita ada masters tapi belajar dengan semangat untuk gain the knowledge. Hurm, yela. 

Waktu dia tengah cakap-cakap, then ada sorang chinese guy ketuk pintu masuk. Nampak macam 40-an. Dia perkenalkan diri daripada school TI. Ok, ingatkan lecturer sebab dia datang mintak SV ajarkan tentang NMR, on how to understand COSY, NOSY and so on yang memang advanced NMR. Siap buat research background pasal SV saya, so SV pun tanya la balik pasal background dia sebab dia student PhD rupanya.

SV: Terang sikit pasal diri U, dulu belajar kat mana, nampak macam dah kerja ja.

CG: Saya dah 41. I dah kerja dengan satu company (yang dah established) as manager but my interest memang dalam bidang sains. I dah berjaya dah dapatkan result yang bagus pasal organic compound ni tapi still tak puas hati sebab i nak tau konformasi compound ni. But i never learn on NMR before, so bila search saya jumpa Dr memang orang yang ada banyak hasilkan paper pasal COSY NOSY... bla....bla...

SV: ok, tapi buat apa u sambung belajar. U dah ada kerja.

CG: Saya memang minat sains. Sebab tu dah 41 pun nak sambung belaja. Duit bukan masalah.

Nope, saya bukan nak cerita yang SV tu hebat on NMR or chinese guy tu kaya tapi seriusly lepas chinese guy tu blah terus rasa wow. Dia dah sangat stabil dengan gaji dekat 10k tapi sanggup struggling belajar bidang yang tak relate dengan kerjayanya. Dengan satu kata kunci, MINAT. Betulla, bila minat tu sangat mendalam, kita memang sanggup hadapi apa saja kesukaran. Sedangkan sepatutnya result dia dah cukup untuk dia graduate as a PhD candidate tapi dia tetap nak include and learn pasal NMR. NMR is a tough topic in chemistry. Setakat nak interprete simple NMR tu ok lah, tapi nak interprete advanced NMR memang perlukan kesabaran yang sangat tinggi. Dan dia sanggup hadapi tu semua atas tiket MINAT.


Inspiring for me. Good luck untuk saya dan kita semua.

Sunday, October 20, 2013

Cahaya Di Atas Cahaya

Salam pagi!!

Nampak perempuan cantik kat cover buku tu.. Ha, itu la Oki, kalau mau ditonton Ketika Cinta Bertasbih kok dikenali Mbak Oki.. Cantik, single, berkarisma, dan muslimah. Bagi saya, yang membuatkan dia diterima adalah kerana imej muslimah selain nama besar sebagai Anna Althafunnisa. Well, dia muda, bertahun muda dari saya tapi setakat ni dah ada 3 buku. Saya tak berkesempatan lagi nak baca buku pertama beliau, Melukis Pelangi. Buku Cahaya diatas cahaya dengan Sejuta pelangi pun hasil ihsan kawan yang berkunjung ke bumi ilmu, Indonesia. Tak pasti, kat Malaysia ada jual ke tak buku-buku ni semua. Bahasa yang digunakan masih lagi bahasa Indonesia, tak dialih bahasa ke Malaysia, kecualilah kalau masuk malaysia maybe ada yang di alih bahasa. Kadang paham, kadang tak paham tapi terpaksa buat-buat paham. Ingatkan bahasa Indonesia ni mudah tapi agak menguji minda.

Buku ni mengisarkan sekitar sebulan perjalanan umrah dan mencari ilmu Oki bersama ibu dan bapa sedaranya ke Mekah. Sebulan? Lama deh macam orang pegi buat haji. Kat sana Oki diterima belajar di Ummul Qura. Saya sendiri taktau ada Uni. yang mahsyur di mekah. Yang selalu dengar cuma Uni. Islam Madinah. Banyak cerita tentang pembelajaran di Ummul Qura yang dikongsi dalam buku ni. Boleh belajar asas bahasa Arab di Ummul Qura. Dalam buku ni juga, Oki sangat menekankan tentang peri pentingnya belajar bahasa Arab.  Terdapat banyak hadis dan ayat-ayat Quran yang dikongsi tentang kewajipan mempelajari bahasa Al-Quran ini. Saya takda basic langsung, taktau pun apa itu Fushah dan apa itu Amiyyah. Rupanya bahasa arab yang digunakan dalam Al-Quran dan sepanjang proses pembelajaran adalah bahasa Arab Fushah manakala yang digunakan seharian adalah Amiyyah. 

Banyak peristiwa menarik yang dikongsi dalam buku ni. Contohnya tentang perjalanan umrahnya bersama ibu, pengalaman Oki menaiki Jabal Nur, pengalaman di Madinah, pengalaman bertalaqi bersama Moona-hafidzah di Masjidil Haram, pengalaman melawat sekolah tahfiz al-Quran di darul Ullum dan paling menarik hati adalah pengalaman berharga di Ummul Qura. Ada la serba-sedikit perbualan dalam bahasa arab yang dikongsi dalam buku ni.

Menarik. Makanya kalau ke Indonesia, selain membeli kain sebagai bisnes, beli la buku jugak. Saya belum pernah lagi ke sana, mungkin hanya akan ke sana sekiranya diperlukan atas urusan kerja- perghhh. Buku pun pinjam kawan punya.


Sunday, October 13, 2013

Kerja dan kerja part time

Haloooo..its 2.00am dan otak tengah memikirkan result projek master yang tak correlate with each other... arghhh.. 

Seorang researcher perlu banyak membaca, faham apa yang dibaca, cuba fikirkan jalan terbaik untuk dapatkan result dengan cara termudah (bahasa mudahnya 'simplify the method'), rajin buat labworks dan pandai menggoreng result bagi menghasilkan paper yang berkualiti. Saya dah kerja almost 5-6 years dan bekerja in this field buatkan hati tak puas. Seronok buat research yang kita paham dan kita tau apa yang kita  nak hasilkan tapi masalah saya adalah saya tak tau sebenarnya apa contribution diri sendiri untuk orang lain. Research line sangat slow untuk saya rasakan kepuasan. Kadang-kadang merangkap selalu saya rasa macam buat keja syok sendiri, tah apa-apa yang kawan-kawan lain impress sangat dengan keja saya ni. Agaknya kalau bos saya baca ni ada harapan saya nak kena tarbiyah dak? hahaha.. 

Thats why saya sentiasa mencari peluang untuk mengaja tuisyen. Saya suka dengar or baca status kawan-kawan yang pasal student depa nak ambik PMR or SPM. Agaknya bila tengok students yang berjaya dalam exam cikgu rasa kepuasan dan bila ada students yang gagal, kita tau kita kena berusaha lebih supaya the next batch semuanya doing well in their exam.

Actually before masuk keja kat tempat sekarang, saya dah cuba mintak DPLI, dah sampai stage interview yang kena mengaja kat depan examiners. But, keputusannya sangat mengecewakan. Sampai hati depa cakap macam ni kat saya,

"Kami rasa awak sememangnya tak layak untuk mengaja. Cuba cari kerja lain yang sesuai dengan diri awak"

Choi sangat. maybe sebab saya tak buat persediaan, pi dengan berbekalkan kabel dalaman. Tapi time tu takda la rasa kecewa sebab mengaja bukan passion saya lagi. Balik tu senyum sampai telinga sebab tak payah masuk belajaq setahun before boleh graduate pastu jadi cikgu berijazah. 

Then dapat keja sekarang. After 1yr kerja, saya join kawan-kawan mengaja secara percuma kat rumah anak yatim. Saya mengaja budak form 2, ajar matematik. Seronok tapi penat sebab ada yang asik mengadu nak balik rumah, ada yang ada masalah keluarga. seribu satu macam masalah depa tapi best sebab doa anak-anak yatim ni berkat. Time tu saya baru dapat intevew permanent kat tempat kerja dan saya mintak adik-adik tu doakan saya. Ahamdulillah, berkat doa semua orang. Tapi, taun depannya saya dah tak boleh mengaja sebab adik-adik tu dikatakan sangat bz. kawan-kawan lain pun dah tak boleh bagi komitmen. so, kehidupan saya cuma berkisarkan kerja semula. Bosan.....

Tahun ni, saya dah start balik mengaja adik-adik form 4 subjek kimia. Tough jugak kimia ni. Time belajar dulu rasa macam relax ja, tapi bila mengaja payah rupanya. Mengaja senang tapi bila nak buat soalan, hazab jugak la. Cikgu berpeluh. kadang-kadang 2 malam stadi before gi kelas. Students datang salin jawapan ja. Jenuh cikgu ni membebel, kome tu dah la bayar untuk tuisyen, datang minggu ni amik kertas soalan, datang minggu depan salin jawapan, kome ingat kome datang kelas latih tubi ke? 

Ada yang kata, banyak la duit dayah, keja lagi mengaja tuisyen lagi. Takdenya kaya. Ada bulan dapat 50hengget, ada bulan dapat 80 hengget, harga minyak mahal der, berulang ke kelas tuisyen pun dah lebih daripada tu. Cikgu ni dah la rajin terlebih, minggu yang tak payah ganti pun nak buat kelas ganti. Seronok mengaja, kepuasan sangat. Sekarang ni dah sampai final stage sebab nak habiskan satu bab je lagi dan tak sampai sebulan student batch pertama saya ni nak ambik SPM. 

Student: Cikgu dulu SPM, Kimia dapat apa?
Cikgu: A la.
Student: Yaka cikgu dapat A.
Cikgu: Eh, betulla. (padahal tak dapat A pun, lagi satu markah nak dapat A agaknya). 

Saya cuba jadi cikgu yang best. Kelas takda la skema, kami gelak-gelak, ada makanan lebih bawak ke kelas makan sama-sama, kadang-kadang kutuk-kutuk takpun gosip pasal slot akasia. Drama sangat cikgu ni. Rasanya esok-esok, kalau ada rezeki lebih, kalau pengalam dan kepercayaan orang dah baik, teringin hati mempunyai pusat tuisyen sendiri. Nak buat macam mana, nak jadi cikgu dikatakan tak layak, jadi cikgu tuisyen je la. Doa-doakan..




Thursday, October 10, 2013

Alkisah sepasang stokin kaki dan tangan

Assalamulaikum... (sambil kopek kulit kuaci)

Minggu lepas saya pergi berniaga, ehemmm, baru nak start sikit-sikit. Program tu buat betul-betul sehari lepas saya balik dari berkampung di Shah Alam. Actually saya bukanlah tau sangat pogram ni untuk apa tapi sebab semangat nak merasai pengalaman berniaga punya pasal,walaupun letih tetap gagah bangun pagi drive dari SP ke Masjid Seberang Jaya. Saya pergi berdua je denga sorang anak sedara, tapi kat sana saya joint venture dengan sorang lagi kawan. Kami share meja berdua. Mentalah kata buat kat masjid, pogram pulak anjuran IKRAM, mestilah pompuan-pompuan yang datang tu muslimah sopan pakai tudung labuh gelak sopan kukik kukik... Then kawan saya tanya


"Dayah, macam mana nak istiqamah pakai stokin"
Mencabar gila soalan.. Bukan senang nak menjawab. Lain la kalau saya ni memang dari kecik-kecik 5 taun dah pakai stokin handsock bagai. Tak....Saya ni baru berjinak-jinak. Kadang-kadang kuat ja hati ni,

"ala dayah, pi duduk dalam keta je pun, satgi turun bukan orang nampak pun, tak payah la pakai stokin, penat ja nak kena basuh pasni"

Haaaa, gitu. Bukan mudah. Nak pakai memang senang tapi nak teruskan pakai dengan istikamah perlukan mujahadah yang kuat. Tambah-tambah pulak kalau kita ni bukan dari latar belakang yang memang menitik beratkan menutup aurat secara sempurna ni. 

Salah satu tips saya nak kekalkan momentum pakai stokin adalah dengan beli stokin singgit kat giant or tesco banyak-banyak. Kekadang kalau ke rumah sedara yang dekat or ke kedai dekat pekan pokok sena, tak kuasa eh nak pakai stokin then balik nak basuh. Stokin saya dah la panjang sampai ke lutut, malas den. So, kita pakai la stokin kaler-kaler tu, nampak la funky sikit. Haha. Penah kakak saya tegur,

"hang ni dah macam budak tadika pakai stokin ni"

Tak kisah la kan macam budak tadika ka, macam ustazah mengaji malam ka, atau macam bini ustad akil Hai ka, yang penting bila lapar kita kena "makan". 

Saya pakai stokin bukan sebab nak pakai sebab ini memang tuntutan agama. Tak. Tapi sebab pada satu hari yang hening 2 tahun lepas, saya balik keja, buka pintu bilik, then nampak ada satu kotak indah atas katil. Rupanya hosmet saya hadiahkan stokin 3 pasang ka 2 pasang tah. Dia nak saya pakai stokin, terharu kot ada kawan yang macam tu. Tapi time tu kalau rajin ja saya pakai. Kalau tetiba saya rasa, "kaki aku cantik la harini" takdanya saya nak pakai stokin. Sampai la saat saya nak mengerjakan umrah taun lepas, waktu tengah belajar kursus umrah tu la, terdetik dalam hati saya nak jadi lebih baik bila balik dari mekah nanti berbanding sebelum tunaikan umrah. Sebab tu bila balik, terus rasa seram sejuk kalau keluar tak pakai stokin. Serius, memang rasa nak demam kalau keluar tak pakai stokin.

Tapi kalau ikutkan pemahaman saya, tak pakai stokin pun takpa kalau kain kita labuh dan kita yakin takkan ternampak kaki kita. Atau kalau kita pakai kasut bertutup, erk rasanya kalau pakai kasut bertutup lagi la nak pakai stokin sebab takut melecet. 


"Handsock pulak bila hang pakai dayah?"

Saya pakai kandsock sebab tangan saya ada parut akibat jatuh motor. Parut dah la buruk pulak tu. So, kalau pakai baju kurung or t-shirt 3/4, malu doh kalau orang tetiba tanya

"Dayah, apa kena dengan tangan hang tu? Hang goreh tangan dengan kaca ka?"

Sebab taknak bagi orang asik bertanya makanya saya pakai la handsock. Tapi bila dah selalu pakai, dah jadi suka dan tak comfort kalau pakai baju kurung tangan biasa yang boleh terselak sampai siku tu kalau tak pakai handsock. So, sekarang ni, kita just teruskan apa yang kita dah mulakan walaupun niat kita dah berubah. Tapi kalau dah tangan baju kurung tu tangan cekak yang letak butang klip tu, tak pakai handsock pun takpa. Senang, suruh je la tailor jahit tangan baju CT, yang jenis jerut tu. Kalau tangan baju besa, suka beno dia melurut sampai ke siku. 


Saya ni bukan baik beno. Jahat, eh bukan jahat tapi nakal sikit la. Sikit je. Benda-benda gini kena ada something yang tarik kita ke arah tu, Sebab tu la, kalau nak jadi baik, berkawanlah dengan orang yang baik-baik. Saya tak tau la orang lain, tapi alhamdulillah saya dikelilingi oleh orang-orang yang terbaik. Orang-orang yang sentiasa buatkan saya cemburu dengan depa dan nak jadi terbaik macam depa jugak. Allah temukan saya dengan kawan-kawan yang jaga pemakaian, yang rajin belajar ilmu agama dan kawan-kawan yang berusaha menjadi yang terbaik. Contoh, ada kawan yang aktif usrah, ada kawan yang gigih belajar kelas agama malam-malam, ada kawan yang aktif dengan kerja amal, ada kawan yang akan tegur kalau kawan pakai tak ikut syariat, ada kawan yang cakap lemah lembut manja tapi pandai jaga diri. Serius, orang-orang macam ni buatkan hati saya melt nak jadi macam depa. 


Nak berubah menjadi baik senang tapi nak istikamah tu perlukan kekuatan yang luar biasa. Cakap kena serupa bikin. Kita tau kena pakai pakaian yang longgar tapi hati ni tetap nak jugak pakai peplum. huhu. Apa, peplum ada yang longgar??.. Sukati la. I pun ada peplum kaler ijau konon2 nak pakai time mengundi. Bye



P/S: 

1. Kali ni p shah alam seronok betoi, Dapat pi makan meatball Ikea yang dah lama kempunan tu sebab pi sebelum ni takdan nak makan, pastu dapat makan meatball dan burger bakar abang burn (meatball dia sedap sebab rasa daging and gravy dia pun cukup rasa sedap sampai licin pinggan), pastu makan burger yazid (sedap eh daging dia) dan last but not least, dapat tengok lampu cantik kat I-City. Tapi kempunan sebab tak dapat makan nasi ayam kampung kat Cyberjaya... huhu. Ada orang tu promote kaw-kaw tapi apa pun takdak...

2. Meniaga takda la untung pun, balik modal dan dapat tambah pengalaman. Tapi saya dah daftar course dengan Dr Azizan Osman. Wah, tak sabar ni nak attend. Nak dengar, apa la yang dia cakap sampai semua orang semangat sangat. 

3.  Tahun ni saya sambut korban kat kemboja.. haha. Feeling obesi sangat. ada orang tu kata kat saya " Kalau tak dapat training kat UK, cari la somi yang nak pi sambung PhD kat UK"... Baik, mari mencari.. lepas ni boleh buat bisnes Tefal pulok. ahaha. 


Sunday, September 29, 2013

Apple vs Samsung- macamkan terer sangat

Pejam celik pejam celik dah nak sampai ke raya haji. Seronok tengok orang pegi haji tahun ni, sebab nampak macam depa dah sangat bersedia untuk menjadi tetamu Allah yang paling istimewa. Walaupun bilangan kuota berkurang dan ramai yang tak dapat pi dan ramai juga yang meninggal sebelum tunaikan haji (setakat ni 3 orang) namun itu tidak mematahkan semangat saya untuk aim berada disana sebelum berumur 35 tahun. Semoga syurga milik jemaah yang meninggal, cita-cita setiap orang nak meninggal ketika menunaikan umrah atau haji, walaupun mati di mana pun sama saja namun istimewanya mati dalam keadaan diri bersedia menemui Allah tetap sangat istimewa bagi saya. Hati orang yang nak menunaikan haji atau umrah perlu bersih, perlu bebas daripada hutang, perlu mendapatkan kemaafan daripada semua orang dan paling penting perlu menyesali semua dosa–dosa yang telah dilakukan dan berniat untuk tidak mengulanginya lagi. Even kita yang tak pi sana pun perlu sentiasa macam ni kan sebab mati tak kenal tempat, usia dan siapa kita. Sapa la yang tak takut mati, macam saya ni, amal pun takdak, nak mengharapkan doa anak yang soleh pun tak pasti ada ka tak. Hehe.
 
Pagi ni saya dengar kuliah tajuk kenali pasangan, dan seperti biasalah orang bujang  ni dekat pukul 7am baru buka Tv. Kuliah pun dah nak tamat. Cuma point yang saya nak share adalah pasal sekufu. Disebabkan sekufu adalah salah satu ciri yang perlu dititik beratkan dalam kita memahami pasangan makanya ustaz menyarankan agar kita sentiasa mengimbangi ciri ini dalam diri kita dan pasangan before and after berkahwin. Contohnya, sebelum berkahwin sama-sama ambik degree pendidikan, tapi lepas grad perempuan jadi cikgu dan lelaki join kawan buat bisnes dan kemudian berkahwin. Lepas kahwin otak suami sentiasa pikir pasal bisnes dan ruang lingkup dia adalah kawan-kawan yang bisnes dan pasal untung rugi di mana sangat berbeza dengan sang isteri yang ruang lingkup dia adalah hanya anak2 murid. Makanya sang isteri perlu belajar memahami nature kerja suami supaya tak jakun untuk dibawa ke majlis-majlis suami dan kawan2 bisnesnya.Tak pun sang isteri boleh buat bisnes kecil-kecilan macam jual kerepek dekat sekolah (Ehhh!!). Tak aci tak aci, sang suami pun kena juga cuba-cuba join aktiviti kat sekolah, mungkin lepas dah hantar isteri pi kerja boleh sembang-sembang dengan pak guard sekolah nak tau cerita-cerita nakal anak-anak murid sang isteri. Nanti takda la jangok sangat bila isteri nak share pasal keseteresan dengan student, sang suami sibuk dok belek Ipad Mini.. Ok? Takpa takpa, kita ambik info ni sebagai maklumat yang caring is sharing, dan kita amalkan nanti kerana ‘it takes two to tango’.
 
Sebenarnya sambil type ni sambil pegang hati, hati den ni dah remuk seremuk skrin henfon kuning pemberian hosmet. Satu malam yang indah, saya menjadi sangat rajin, mengutip sampah sarap dalam kereta penuh satu bag plastik, sambil pegang henfon saya pun baling la sampah tu kat longgokan sampah yang nak di kambus esok pagi. Namun, kusangkakan panas hingga ke petang tapi hujan di tengahari, henfon ni yang terbang. Syuuuuuuu...dushhhhh. Ingatkan tahan lasak sangat samsung ni, sekali angkat tengok skrindah berkecai. Sedih sedih sedih. Bukan sebab apa, dok bayangkan kena keluarkan duit beli fon baru. 3 malam tak nyenyak lena, dok pikiaq nak fon macam mana. Pusing kiri, pusing kanan, pusing kiri, pusing kanan, Ifon jugak yang menjelma diruang mata. Abis cemana, ongkos seratus dua ja tapi hati terpikat pada cik Apple. Tanya pendapat sorang dua, semua suggest beli samsung sebab guna Android so senang nak install apps, takdak sapa yang sokong sangat nak guna Ifon. Tapi hati den ni, hati ini yang dah jatuh cinta tahap dewa dewi. Bila buat review pasai samsung and Ifon, hati den bertambah jatuh cinta. Der, mana boleh nak compare product mamat workhard dengan product mamat worksmart. Mat saleh ni kerja ontime, tapi steady dan beberapa yang saya kenai jenis tak kedekut ilmu. Tambah pulak kalau kita baca jurnal depa, sangat membantu. Tak macam paper korea, ada ka patot publish result yang depa dah tau memang method tu tak menjadi. Yup, kelihatan berat sebelah di situ. Satu lagi saya boleh tanya seller-seller kat tepi jalan pasai samsung, even anak menakan pun boleh buat tutorial pasai samsung either note 3 or S4. Tapi saya terpaksa ke kedai Apple nak tau pasai ifon. Wah, nampak tak betapa istimewanya Ifon, hang tak boleh dapat info tepi jalan der. Sangat secretive even mamat Apple pun tak boleh bagi details on Ifon5 sebab ianya hanya akan ada dalam market pada Disember. So, kena tunggu sampai dah ada kat sini baru boleh cakap lebih-lebih. Cuma kalau guna Ifon tak boleh install WhatsApps secara percuma, kena beli la pulok. Habis la kena bahan dengan Cik Ella kalau beli sematfon takdak WhatsApps. Setahun dok zikir kat telinga ni, “Dayah, beli la sematfon, senang aku nak watsap”.. sekali aku beli takdak WhatsApps. Haha. Paling best pasal Apple adalah, cewahhh, macamkan penah guna barangan Apple, dia sangat classy dan seksi. Ifon takda la guna cover plastik mcm samsung, dia guna Al tapi still Ifon ringan sangat and guna sebelah tangan pun boleh. Ok, better stop sekarang sebab cakap banyak pun tak guna, harga Ifon sangat la mahei.
 
Btw, Happy graduation to my niece, cepatnya masa berlalu, macam baru semalam update pasal kaklong mendaftar di USM, tetiba dia dah konvo. Tak lupa, Selamat pengantin baru kat Anem and Jijo, hadiah korang this week aku bagi..

 
 Seperti biasa, pengapit terhormat of the year!!!! Thanks bro, hang memang sporting..

Thursday, September 5, 2013

Khas buat Hajar

Selamat Hari Raya.. Hari raya ke-27 saya..
 
Dalam kerancakkan isu mesir dan syria, dikejutkan pula dengan isu kenaikan bahan bakar-minyak. Saya yang menurut perintah ni, tak kisah minyak naik ke tak. Duit berkepok kat dalam bank tu cuma bukan nama saya la akaun bank tu. Dalam memikirkan kenapa minyak mesti naik harga, reason yang paling selamat sekali adalah kerana orang sekeliling saya semuanya MAMPU. Mampu beli rumah ratus-ratus ribu, mampu beli kereta cecah ratusan ribu, mampu beli baju ratus-ratus ringgit, henbeg coach ribu-ribu... Orang yang kategori kurang mampu macam saya, duduk diam-diam, jangan beli barang mahal-mahal sebab perlukan duit lebih nak isi minyak balik kampung setiap hujung minggu. Setakat naik 2kupang tu hidayah, small matter. Orang lain duit jatuh sekupang dua takdanya nak kutip, jadi setakat minyak naik 2kupang tu senyap jela..
 
p/s:
Ok hajar.. setakat memenuhi masa lapang hang.. haha.. Nak tengok gambar raya aku? ada la sekeping ni, cilok kat FB anak sedara..



 

 
 
Lama pulak tak jadik pengapit.. ni time mengapit Zilah, Jar...
 

Thursday, July 18, 2013

Salam Ramadhan

Assalamualaikum,
 
Hari ni dah ramadhan ke-9, esok dah ke-10. Sekejap sangat. Alhamdulillah walaupun rasanya cepat sangat masa berlalu tapi ada beberapa projek yang dirancang dan sedang dilaksanakan. Walaupun tahun ni sorang ja ke terawih dan sebagainya tapi segalanya masih dalam keadaan terkawal. Minggu pertama memasak dirumah untuk berbuka dan minggu ke-2 ni dah start rotate berbuka di masjid berdekatan. Seronok sebenarnya berbuka kat masjid walaupun kelihatan janggal sebab dok berbuka sorang-sorang bila orang-orang kat sebelah makan dengan anak-anak dan kawan-kawan. tapi saya ok ja. Makan cepat-cepat terus boleh amik wuduk semayang Jemaah. Walaupun lone ranger tapi kubahagia. Haha.
 
 
Kerja? Berjalan lancer walaupun konon-konon nak ke Europe main snow tak menjadi.. Takpala, saya tau mesti tahun depan nak dapat pi tempat yang lagi best.. hehe.. Lagipun tahun ni student saya nak amik SPM, jadinya kita bagi can la saya habiskan silibus.. Well, kata lone ranger, haruslah malam-malam diisi dengan aktiviti berfaedah.. Walaupun student cuma 5-6 orang tapi si cikgu ni stadi sampai stress sebab nak paham dan nak bagi student paham. Penah sekali tengah mengajar, tetiba cikgu rasa mengantok yang tak boleh nak pikiaq dah ni, makanya si cikgu asik Tanya student "kamu semua mengantok ka, cikgu Nampak macam mengantok ja.. Kalau mengantok bagitau, kita boleh stop".. haha.. Cikgu mesti la kena lebih bijak kan...
 
Hurm apa lagi ya? Master? Disebabkan tempoh scholarship dah tamat, saya cuba mintah tambahan setahun lagi, dan tanpa disangka-sangka scholarship ditambah menjadi tiga tahun, Alhamdulillah. Sampaikan ada yang bertanya adakah saya ada kabel besar dekat KPT. Bila duit bukan masalah utama, masalah lain la pulak timbul. Masalah MALAS... MALAS masalah terbesar yang mana penyelesaiannya adalah mati, haha.. teruk la kamu hidayah, cer berubah sikit..
 
 
Satu lagi, bulan lepas saya berpeluang jumpa dan mendengar tazkirah Prof Kamil live. Wah, kembang kuncup hidung dapat tentang mata dengan Prof, tambah-tambah bila kat depan dia nak mintak dia sain buku, dan saya juga dapat jumpa dengan Kak Roza wife Prof.. Ceramah yang sangat dinamik dan bermotivasi. Antara yang dianjurkan oleh Prof, salah satunya adalah berbuka di masjid supaya dapat solat magrib berjemaah. Dan terasa beruntungnya Kak Roza dapat suami yang bagus macam Prof. Saya suka sangat bila Prof asyik ulang-ulang bahawa dia nak bersama dengan isteri di syurga. Wah-wah, kalau saya kat tempat Kak Roza, mesti tangkap leleh, padahal tak sedar diri saya ni.. Sebenarnya saya dah siapkan satu entry pasal tazkirah Prof tapi hati berat nak publish, insyaAllah kalau hati terbuka akan dikongsi di sini. Kata Prof paling utama adalah bangunlah solat malam.
 
 
Semalam tetiba teringat satu benda bodoh yang saya pernah buat. Waktu kat U dulu saya selalu buat silap malukan diri sendiri. Contohnya: saya pernah tak puas hati dekat sorang lecturer dan saya pernah la kena lecture dengan dia, then untuk mengurangkan rasa marah saya kat lecturer tu saya mesej la sorang kawan yang sama geng mengadu.
 
Saya: "Gme, aku tak boleh tengok la muka Dr *****, aku rasa macam nak tumbuk ja"
 
************mesej sent***************
 
Dr *****: Lijah, ko marah kat aku ke? Sapa G..M..E????
 
Saya: Erk, manada...
 
Dr *****: Ok, tapi kalau kau marah dekat aku, aku mintak maaf ye.
 
*************Datang sorang senior*****************
 
Kakak senior: Lijah, napa nak mesej gme pegi hantar kat Dr. tadi Dr tanya kitorang sapa G..M..E..?
 
Saya: haha....
 
 
Tu la, saya ni selalu macam tu.. Bukan sekali tapi banyak kali.. Hal ini menunjukkan bahawa, saya tidak mengata di belakang orang yang saya tak puas hati itu.. haha,.. Sebab mesti saya akan tersalah hantar mesej tersebut kat orang yang saya tak puas hati, jadinya kami akan bersemuka dan masalah akan setel.. yeay.. yippyyyy
 
 
Ok, nak tido...Selamat berpuasa.. Ganbatte!!!!
 
 
 

Tuesday, May 14, 2013

Suara keramat Utara



Assalamualaikum..

Akhirnya dah boleh recover kekecewaan keputusan pilihanraya, yelah bukan saya mengundi sensorang.. Masing-masing ada pilihan hati memasing.. Kalau tak kecewa dengan keputusan pilihanraya, maksudnya saya tak normal, honestly hari senin tu rasa kurang bersemangat sekejap. Walaupun keluar jumpa kawan-kawan lama, sebab memasing balik mengundi, tapi tak excited macam selalu.. Walaupun bukan saya yang bertanding dan walaupun Pokok Sena parlimennya masih milik PAS tapi tetap mendung dihati mengenangkan Kedah bertukar pentadbiran. Sudah lah hidayah, semua orang dah angkat sumpah dah, gaji depa semua pun dah start bejalan..

Selama ni, saya tertanya-tanya apa yang terjadi bila orang ramai turun berhimpun semasa BERSIH. Kat TV3, situasi yang dipaparkan macam kecoh benar, macamkan yang turun BERSIH tu samseng-samseng belaka. Dan bila anak-anak sedara sanggup turun ke KL untuk BERSIH 3, rasa tercabar pulak sebab makciknya tak tau apa-apa pun. Ala hidayah, macam mana nak cerita kat anak cucu nanti? So, bila 11mei ada perhimpunan rakyat dekat Stadium Batu Kawan, bersemangat saya dan syazana menempuh jem nak sampai ke sana. Park kereta betul-betul sebelum pondok tol PLUS Batu kawan, dan kami berjalan kaki hampir 8KM. Jauh tu.. Dengan ramainya manusia, cina india semua ada, yang takda Cuma bangladesh,, saya ingatkan bangladesh pun rakyat malaysia!! Perasaan waktu nak mula berjalan tu, berdebar, takut ada rusuhan macam yang TV dan paper dok tulis.. Tapinya situasi yang berlaku sangat berbeza, semua orang bersatu, takda langsung bising bergaduh, takda orang kena raba, takda dompet kena curi, takda poket kena seluk, takda langsung.. Semua berjalan dengan kibaran bendera dengan laungan REFORMASI. Apa yang ada lagi? Apa yang saya nampak?
1.       Bangsa cina paling ramai mengambil bahagian dalam perhimpunan ini sambil mereka membawa anak-anak yang masih kecil
2.       Melayu cina dan india sama-sama menyusun moto supaya tak mengganggu lalulintas
3.       Sangat berterima kasih dekat mamat cina depan syazana dan belakang saya yang sangat menjaga keselamatan saya dan syazana sewaktu kami merangkak atas paip air sepanjang hampir 100meter. Mencabar sangat time ni sebab kat atas jalan sesak sampaikan crowd langsung tak bergerak, terpaksa la kami memanjat tembok paip.
4.       Semua orang boleh berbalas senyuman dan menunjukkan tanda bagus (LIKE)
5.       Tiada perselisihan faham dan tiada pergaduhan langsung
6.       Rasa tak rugi join walaupun kalau fikirkan baik duduk rumah tengok running man, tapi saya positifkan diri, saya tak boleh harapkan orang lain yang UBAH..
7.       Ada sorang mamat cina hensem bawak bendera PAS dan saya ada gambar dengan dia.. Yeay
8.       Saya dan syazana ambik masa 2 jam untuk berjalan ke stadium. Merangkak, menggelosor dan jatuh dalam lubang... tapi pengalaman yang berharga..
9.       Ada beberapa buah treler yang menghalang lalulintas menyebabkan ramai yang terstuck tak boleh balik dan ada yang terpaksa pusing jalan jauh, akibatnya kami sampai rumah pukul 3.30 pagi... The Sun laporkan beberapa buah kereta dipancitkan tayar..
10.   Waktu kami tengah berjalan ke stadium, beberapa batang lampu jalan ditutup dengan sengaja, menyebabkan masing-masing terpaksa menggunakan lampu henfon (jalan ke stadium adalah kawasan kelapa sawit-gelap gulita kalau takda lampu jalan).. Wallahualam, tak tau la sapa yang nak main-main..
11.   Kami telah buat kerja gila balik dari Valdor ke bukit mertajam menggunakan laluan Bukit Lengkok original pada pukul 3 pagi... –nasib baik waktu lalu tu saya taktau sejarah jalan tu, serammmm..
12.   First time saya dengar DS Anwar berucap secara live.. Agaknya beliau sememangnya dilahirkan sebagai seorang pemimpin- sementelah ada beberapa orang pensyarah mengatakan dia adalah seorang ilmuan dan ada seorang ahli politik parti kati mengatakan beliau berkarisma sebagai pemimpin.. Yup, totally agree.. Walaupun saya ke stadium bukan kerana saya hendakkan beliau menjadi PM tapi bagi saya beliau memang ada aura pemimpin.. Seorang pemimpin yang hebat akan melahirkan generasi kepimpinan yang hebat...

Kesimpulan yang saya dapat sepanjang 6.30petang hingga 3.30 pagi, walaupun PR kalah tapi semangat rakyat yang inginkan pembaharuan masih kuat. PRU13 membuka mata ramai orang, isu perkauman sangat sensitif. Dulu saya ingatkan orang cina tak ambik port dalam perhimpunan seperti ini, tapi malam tu saya nampak bangsa cina paling ramai. Masing-masing membawa sepanduk. Dan paling penting sekali majoriti masyarakat cina yang keluar berhimpun adalah generasi muda. Bersedia lah, PRU14 mungkin lebih mencabar.