Everything Happen For A Reason

Everything Happen For A Reason

Sunday, February 16, 2014

Saya & Pokok Sena - terima jer la

Yooo...ooo.. Auwwww

Dan dan tetiba jadik rajin hapdet .. Sebab tengah tengok melodi terus macam nak jadik reporter jugak la..


Harini saya ambik cuti.. Sejak 2014, sirim suruh setiap negeri ikut waktu berkerja anjal setiap negeri.. So, calon suami i pasni sila make sure uols cuti sama macam i ye, i taknak sorang cuti jumaat-sabtu sorang cuti sabtu-ahad, habis sapa nak teman i tengok melodi... haaaa camtuuuu...


Well pagi-pagi saya dah bangun sebab perlu ke pejabat Risda Pokok Sena. Pukul 8 pegawai felda dah kol mintak tunggu jap dekat pejabat dia sebab dia nak keluar minum.. ok uncle, iols sanggup tunggu, sebab iols dah tunggu pakcik hampir 6 bulan.. iols penyabar sangat... Then encik tu dah setel minum, kami pun proceed dengan urusan masing-masing.. Kata-kata pakcik tu yang menikam jantung arjuna beta "kamu pergi dapatkan pengesahan dari senarai ni"... arghhh, ini part yang buat wa malas ni... tapi bila saya malas saya tetap tersenyum manis dan kata "baik encik"... sambil kenyit-kenyit mata kat abang meja sebelah... 


Sudah... gigi ni bila nak dressing. so, start enjin kereta terus gi klinik gigi pokok sena.. Punya la ramai.. Nak tunggu ambik no dah makan masa sejam. Lepas ambik no, saya mintak encik yang bagi no tu hold nama saya sebab nak keluar beli n makan breakfast jap.. Waaaa makan breakfast sorang2.. Lepas dah cukup oksigen baru la adrenalin bergerak pantas.. Gi isi minyak bagi full dulu (ok, bab minyak ni... viva ni buat wa tak paham,.. setakat viva tapi kena isi full sokmo.. cepat jer kering.. ada alien dok sedut minyak ka hapa)... Destinasi seterusnya adalah Pejabat Daerah Pokok Sena.. Selalu orang kata lembap sikit nak berurusan dengan pegawai kat tempat cenggini.. So, kita cuba try test tengok.. Betoi ka dak depa ni kerek.. hamboiii, tak padan nak ada negatif perception kat orang kan, mentang-mentang gomen. 


Saya: Assalamualaikum, saya nak mintak pengesahan untuk borang ni..

Staf pmpn: W'salam, oh borang apa ni ya.. Semua pegawai ada kat dalam. Depa ada meeting bulanan, baru stat taksat... Boleh tunggu dah. Tapi habih dalam pukui 12.30 la...

Saya: Alamak, saya kena submit harini jugak. tak boleh tunggu. Cik tengok borang ni. Macam mana ya saya nak dapatkan pengesahan secepat mungkin.

Staf: Mai nak tengok. (belek-belek sambil tanya soalan. Tapi muka dia memang serius aka masam :)) Ok, sat saya cuba kol pegawai saya kat dalam.

Then keluar sorang pegawai lelaki pakai blazer. Macam CEO gayanya. 

Pegawai: Borang apa ni. Sekejap yer. (baca-baca jap).. Ok, cik boleh ikut saya untuk cop kat bawak. 

Dah setel....

Pegawai: Cik berurusan dengan staf saya ya.


Dan dia masuk semula untuk meeting. Staf lain pulak entertain dengan lemah lembut sekali... Waaaaaa... macam nak nangis.  Baiknya.  Actually saya boleh mintak ja ketua kampung tolong sainkan tapi sebab nakkan kelainan saya nak pegawai daerah sainkan.. Dan terharu sebab diorang sangat helpfull.. Full of integrity, responsibility, n so on. Sangat mencerminkan Pokok Sena.. Selama ni selalu ada bad perception dekat orang pejabat yang menguruskan masalah orang ramai hampir setiap hari..

Then as a daydreamer, saya terlepas simpang nak ke pejabat risda semula bila nak hantar borang yang dah setel segalanya. Cik Hidayah kalau tak buat something yang boleh sakitkan jiwa sendiri memang bukan beliau lah.. Selalu sangat tersalah jalan or terlepas simpang walaupun simpang balik rumah sendiri.. Simptom apa ni cik hidayah.. Simptom menghampiri 30-an ker????

Another yeay of the day bila dah buat scaling gigi.. Saya buat scaling gigi setiap 6 bulan.. Sebab gigi ni dulu-dulu suka makan sweets dengan keropok keju.. Berlubang and jarang. Now, dah putih.. Haha. Please cabut gigi next month..


Why cik hidayah macam orang tua pegi pejabat risda sorang-sorang. Actually cik hidayah kompius samada nak beli rumah or nak beli land property. So cik hidayah make another decision yang lain daripada orang lain.. Takda la lain sangat. Setakat beli small ladang secara hutang dengan bank. Then konfius pulak nak tanam apa. Kelapa pandan, kelapa sawit or getah. Tunggang terbalik baca n cari info. Malas nak pikir so cik hidayah decide getah jek la senang. After 6months tunggu results samada boleh mohon tanaman semula, baru last week orang risda pegi tengok kawasan and he end up mintak cik hidayah isi another form untuk mintak bantuan secara penuh pulak. Katanya bantuan ni hanya dibuka selama 2 tahun iaitu 2013 dan 2014. So seaiapa yang nak mohon boleh la ke pejabat risda berdekatan. 


Orang kata wajib beli rumah sebab harga rumah sentiasa dan konfem naik. Cik Hidayah tak beli pun sebab cik hidayah kan degil. Malas nak dengar nasihat orang, suka buat decision ikut otak sendiri and malas nak pikir. Pendek kata cik hidayah jatuh kategori tak mampu. Biar la. Setiap orang ada impian tersendiri and ada angan-angan nak macam mana. Cik hidayah kalau tak mampu beli BMW memang akan naik viva sampai mampu beli BMW. Cik hidayah tak mampu beli banglo akan terus menyewa sampai mampu beli banglo. Haaaa.. gitu. Takpa, nanti cik hidayah balik buat rumah dalam ladang...



Pengajaran hari ini;

Pokok sena sentiasa terbaek, orang baik-baik, paling best sebab pokok sena ada cik hidayah...

Thursday, February 13, 2014

Dunia - senyumlah padaku

Assalamualaikum...

Sebulan lebih blog ni tak terupdate... banyak cite hots dan sentaps yang tak sempat nak update.. Banyak benda nak share untuk kenangan.. Hal opis, drama-drama semasa yang kompeni buat tapi jalan cerita macam tak syok so tak layak nak masuk beautifulnara, cerita belajar, cerita mengajar, cerita macam-macam...

Cerita opis...

Saya geng merah, pakai baju kaler merah gi opis, n darah kaler merah,, kawan saya kata bila kita dalam keadaan yang terdesak dan teraniaya, baru kita akan kenal personaliti kawan dan ketua kita yang sebenar... Betol, pakaian dan perawakan luaran tidak mencerminkan siapa orang tersebut,,, sebab tu kalau nak kenal seseorang, kena la bermusafir bersama... then, kita akan tau adakah orang itu seorang yang rasional, emosi telampau atau seorang yang pentingkan diri...


Cerita mengajar

Last year saya dah start mengaja kimia form 4. Kimia quite tough. Tough untuk student la, untuk cikgu ni tough bila student tanya soklan.. Last year student saya dalam lapan orang.. this year setakat 2 orang jer.. Tu pun menggelabah jugak cikgu ni nak sediakan soalan dan silibus yang sesuai. Student sorang ni budak sekolah Badlishah, so kat sekolah katanya cikgu fully english and dia tak paham dengan sesetengah term melayu yang saya guna. So cikgu yang bijak perlu sentiasa bersedia dengan jawapan yang munasabah. Sebagai cikgu tuisyen, saya bukan nak mengajar, tapi saya nak bagi students paham konsep. Paham kenapa jadi tindak balas gitu, cerita lebih daripada apa yang dalam silibus supaya students nampak contoh dalam ruang lingkup yang lebih besar. Ok, cikgu dah mula melalut.. Saya ni cikgu yang sempoi.. Kadang tak sempat mandi pun nak gi kelas. Gi je kelas malam dengan baju keja pagi tadi bersama bau yang hazab nak ceritakan. Haha.


Cerita Belajar

Tahun ni saya masuk semula kelas arab.. Ustad pun dah bertukar.. Ustad sekarang kecik comel jer. Serius cute. Ustad muda memang la cute kan. Kat kelas mostly muda-muda.. lelaki jer yang nampak dewasa sikit. Saya mungkin dikenali sebagai yang suka buat lawak bodoh kat kelas.. Semalam kat kelas dalam keadaan mata tak larat nak buka sambil menghadam apa yang ustad tengah ajar, saya pun tanya soalan yang pada pandangan mata saya cukup ilmiah sekali:

Saya: Ustad, kami nak kena baca berapa rakaat hukum ni?

Frens: Dah stat gelak... (alamak saya baru perasan salah guna istilah, tapi kontrol dengan muka serius)

Ustad: Rakaat? hihi.. takpa saya pun selalu salah guna harakat dengan rakaat.. (sweet kan ustad i.. hahaha)

Saya: (pandang kawan kat tepi sambil senyum) Saja je sebab nampak korang macam mengantuk... (ayat kaber)...

Apa la.. buat malu kompeni jer kamu ni.. Seb baik ustad kool. wiwiwiwi


Cerita kehidupan

Berat badan masih menjadi perkara utama yang dipikirkan saban masa...ohhh, susah betul nak kurangkan berat... daku cuba tahan makan malam pun berat ini semakin bertambah. Sampaikan daku tidak dapat kenal pasti faktor apakah yang membuatkan sang lemak begitu menggilai diri ini.. hurmmmmm.. boring jadi wanita femes ni, semua nak menempel..~sighhh~


Cerita rakyat

Saya tengah mencari apa yang saya rasa kurang.. Mencari sebab kenapa diri macam begitu tamak dan rakus.. Ada ruang kosong yang perlu diisi.. Mohon doakan semoga Allah menjemput saya menjadi tetamuNya lagi pada tahun ini.. Semoga hajat kami sekeluarga dimakbulkan. Semoga impian saya kakak dan abang dipermudahkanNya.. Semoga usaha kami diganjari dengan rahmat Allah.. 

Ya Allah, kami ingin menjadi tetamuMu yang paling istimewa,,, Permudahkanlah.... Amin