Everything Happen For A Reason

Everything Happen For A Reason

Thursday, July 17, 2014

Dah tengah ramadhan, ponat asik lena jo

Assalamaulaikum..

Cemana semua?Ada baikkah, gastrik kah, kayap kah.. eh kayap pulak.. Hihi...


Sat sangat dah nak masuk syawal.. ramadhan ni mai keja balik keja dah tetiba nak masuk waktu berbuka.. Balik terawih dah nak tidoq dah sebab esok nak bangun masak soq...masak tu, up diri sangat nampak dayah..


Bukak news feed memang penuh update isu Ghazah.. Memang setiap kali baca update samada dari aqsa syarif atau muslim care atau dari sharing sesapa pun mesti akan tersedu.. Ya Allah.. beratnya tanggungjawab mereka.. Menjaga Al-Aqsa supaya tidak diceroboh.. Wang memanipulasikan manusia.. Kalaulah saya banyak wang, teringinnya nak buat sesuatu di sana.. Setakat ni tolong setakat termampu je la... So sempena dengan raya nak menjelma tak lama lagi, kurang lebih 10 hari, maka saya akan jual semperit dimana keuntungan akan disalurkan ke tabung viva palestin di bawah muslim care manakala jualan kerepek pisang akan disalurkan sebagai hadiah goodies bag dan sedikit duit raya kepada anak yatim BEDAYA KULIM. Alhamdulillah ada kawan-kawan yang sudi dan sanggup membantu bersama. Ya, semua tahu rumah anak yatim mendapat bantuan dari JKM. Mungkin dari segi kewangan BEDAYA masih gagah menjaga anak-anak ini, tapi JKM tak mampu nak bagi kasih sayang. Saya pernah mengaja sukarela di rumah anak yatim. Saya pernah dipujuk rayu adik disitu supaya tolong dia balik tinggal dengan mak.. Kesian, sedih, pilu semua ada dalam hati ni.. Mereka mungkin mewah dengan berbanding dengan anak lain yang tinggal di rumah dengan ibubapa yang kurang mampu. Tapi membesar tanpa kasih sayang yang sempurna dari ibu bapa bagi saya sangat sadis.. Dia tak sama dengan anak yang dihantar tinggal di asrama dengan anak yang dihantar tinggal di rumah anak yatim.. Bagi saya totally different walaupun dari beberapa aspek ada persamaan. Diharapkan sumbangan yang tak seberapa ni dapat menggembirakan mereka.  Oh, kalau korang satu opis dengan saya, boleh la pas duit or makanan or kain pelikat ka, kopiah ka, anything like sikat, minyak rambut, untuk disalurkan... Bergantung.. Patutnya bagi awal ramadhan supaya depa boleh guna, tapi dah tengah ramadhan baru toing idea nak bagi sesuatu kepada anak yatim timbul...


Untuk membantu Gaza, tak mampu lagi nak mengangkat senjata ke sana.. Cuma doa dan sumbangan supaya mereka tahu kita seluruh dunia ingin bersama membantu.. Beruntungnya depa di sana.. Mati dalam keadaan syahid. Saya tak pernah ke Ghaza jadi tak boleh nak ceritakan secara details. Tapi saya baca buku ustaz Dr Ridzuan Mohd Nor, aktivis yang juga penulis dan penerbit buku. Aktivis kemanusiaan ni memang perlu ada sumber kewangan sendiri. Jadi tugas kita la untuk support mereka.. Saya selalu baca tulisan Saiful Nang (admire dengan pendekatan yang beliau ambil).. Bila kita nak membantu, lakukan melalui perniagaan supaya orang yang kita nak bantu tak dilihat seperti meminta sedekah.. Sebab tu saya pun guna pendekatan yang sama. Niaga kuih supaya untung dapat digunakan secara bermanfaat.. Ok, korang boleh tiru method manusia-manusia hebat ni.. Oh, method ni pun sama macam method yang digunakan oleh Allahyarhamah Datuk Sh. Aini, bisnes digunakan untuk bantu anak yatim.. Yang penting bisnes tu halalan toyyibannnnn.. Oh sedis ingat tokpah, untung ada anak hafiz, dah la hensem pulak tu..kikiki.. Hai Abang Aliff.. ;) 


Kat opis kan... opis saya tu.. Haaaaa.. nak buat luahan la ni... bulan puasa nak buat luahan pulak ken.. tapi bulan puasa ni menag banyak benda la yang menduga.. asik nak marah ja.. Saya ni suka cipta skrip dalam hati, simpan dalam otak tapi mulut bisu.. Nak bagi cadangan, tapi pikiaq macam2.. Takpa.. One fine day kena cakap jugak..


Oh baju raya, oh kuih raya... dalam banyak2 persiapan raya, hajat di hati ni teringin sangat la nak dapat duit raya.. haha.. seriyes.. Dah dekat 10 tahun xdapat duit raya.. Tak kisah la pasal baju raya semua, kuih ka, makanan best ka,, yang penting dapat duit raya,. Baru la mengimbau kenangan silam.. Takda ka orang nak bagi? Bak sekupang.....



Tak nak bagi sudah, duit i pun penuh dah dalam bank sampai bank kol suruh pi ambik balik tanam dekat pokok pisang.. Ok Ca..Cincau..

Wednesday, July 2, 2014

Ramadhan Kareem 1435H

Assalamualaikum,


Salam Ramadhan Al-Mubarak semua.. Alhamdulillah.. cepatnya masa berjalan.. harini dah 5 ramadhan 1435H, dengaq kata felixia yeap akan menjadi seorang muslimah harini. Alhamdulillah, ahlan wa sahlan...semoga jalan yang dipilih ini akan menjadikan ramai lagi masyarakat sebangsa beliau mengikut jejak langkahnya..


So, what next???.. Actually bila tak start menaip banyak benda sangat dalam kepala sakti geliga ni tapi once dah depan lappy terus blank taktau nak tulis apa. Ok, start dari ramadhan ni la.. Ok, kali ni saya nak menjual semperit.. Sedap, lemak, crispy dan cair bila dah 2 minit di mulut (means ketahanan tensile dia sedikit tinggi, read: rapuh)... So, do contact me k.. btw, semperit ni bukan setakat musim raya ja, hari biasa pun bekalan sentiasa ada..


Next?... erm, menu berbuka... Ya, kali ni macam tahun lepas jugak, tak langsung memasak or membeli di bazar. Actually part membeli di bazar tu last membeli tahun 2010 kot.. Lepas tu memang memasak ja, even yang simple pun takpa asalkan tak perlu cium ketiak timbunan manusia kat bazar tu... Then start 2012 dah mula berbuka kat masjid sekali sekala.. 2013 memang tiap hari bedal kat masjid jer.. So, 2014 ni harapnya istiqamah.. Kalau korang tak pernah berbuka kat masjid, sangatlah disyorkan untuk di mulain.. seriyes seronok.. Selama 2 tahun ni saya berbuka sorang ja kat masjid.. Tak susah, sampai masjid, masuk solat tahiyatul masjid, aminkan doa imam, then pegi ambik makanan yang dah terhidang, then makan (tak perlu nak sembang ka hapa), bangun letak pinggan atas meja, pegi ambik wuduk kalau terbatal, then solat magrib jemaah... Simple and sederhana.. Paling best sebab tak perlu tolong hidang and basuh pinggan.. Tak tau la sapa yang sedia and basuhkan semua.. rasanya ada kariah kot yang sediakan semua.. Pastu part basuh pinggan banyak ja budak2 yang volunteer.. Bagus sangat kan budak2 ni, pandai cari pahala lebih, ringan tulang sunggoh..


Ada orang kata, jimat la berbuka kat masjid.. hahahahahha.. senyum ja, tak perlu nak tegakkan benang yang basah.. Actually ia terpulang.. kalau rasa nak pi makan saja boleh, nak bayar pun boleh.. Banyak tabung derma yang disediakan di pintu masuk.. Its up to you.. Takda sapa pun paksa untuk menderma.. Berbuka di masjid lebih besar dari sekadar berjimat.. Kalau hanya part berjimat yang orang pandang, maka jimatlah yang anda dapat.. Tapi kalau dipandang dari banyaknya masa untuk bertadarus, solat berjemaah dan makan secara sederhana maka ia akan memberi dimensi pandangan yang berbeza. Ia bergantung kepada keadaan mata yang memandang. Lagipun, kalau berbuka di masjid tak perlu nak pikir pasal menu nak masak dan air apa nak minum. Kat masjid biasanya la ada dua lauk ja dan air teh o panas. Kalau ada hamba Allah nak sedekah makanan bertambah la lagi menu, kalau tak, makan la apa yang ada.. Simple dan tak berat punggung nak solat. Paling mahal bagi saya adalah masa untuk berjemaah dan bertadarus.. Kadang kita Cuma pandang pada part yang kita rasai hari2, sesekali pandanglah guna kanta confocal microscope, mungkin kita akan nampak imej yang lain...


Oh, sebenarnya nak share pasal topik yang saya dok pikiaq setahun dua ni.. Actually pertumbuhan anak dipengaruhi oleh siapa ibubapanya.. Dah lama mencari bahan, kekadang lupa kekadang ingat, Cuma lately baru nak fokus semula.. Dolu2, saya memang nak cari orang yang ada basic arab and boleh membaca alquran dengan hukum tajwid yang superb.. Memang nak yang pernah belajar sekolah arab ja.. ceewah.. demand kan?... Then, pengalaman mengajar bahawa perlu ada nilai tambah lain yang perlu di beri perhatian besar.. Takda manusia sempurna, walau belajar arabic segala, tapi akhlak perlu superb jugak.. Then, misi diteruskan sampai sekarang.. (what r u trying to say hidayah?) Ok, back to keypoint.. Saya tengah study buku Cerita Cinta Ahmad Ammar dan Pahitnya Jadam.. Buku pahitnya jadam pasal Nik Muhammad Abduh Nik Abdul Aziz Nik Mat.. Haaaaaa.. fair and square kan. Dua tokoh yang superb bagi saya.. Tapi kenapa tak baca buku pasal anak Mahathir atau anak Najib? Oh, saya kan nak stady pasal manusia superb.. mana boleh ambik sebarangan manusia.. Memang dua orang ni memberi nilai tambah bahawa perkembangan sahsiah seorang manusia terbentuk dari rumah. Menjadi anak kepada seorang yang bernilai dalam masyarakat membentuk mereka menjadi manusia yang lebih tunduk dan berhati-hati. Tapi penat baca buku Ammar, penat tahan sedu sedan, penat lap ayaq hidung.. Dia manusia biasa yang bila saya baca kisah hidupnya Allah campakkan perasaan seperti dia sangat istimewa.. Mak dia cerita biasa ja, tapi saya baca prakata pun dah mata kabur.. Hai la, tisu sungguh hati ni sekarang.. Bagi mereka berdua, ayah adalah insan yang sangat mempengaruhi kematangan mereka, cara mereka dibesarkan dan siapa yang mereka jumpa sepanjang dibesarkan. Saya suka dan jatuh cinta dengan orang sains yang berseni, yang menjadikan seni sebagai karier walaupun hebat dalam bidang sains.. arghhh, cemana yer nak describe.. Ok, nanti saya bagi contoh, bila dah dapat contoh yang terbaik...


Saya suka pandang sesuatu dan harap sesuatu secara perfect.. (Padahal hang tu orang kampung bendang ja hidayah oiiii).. haha.. payah sebenarnya, bila kita put too much hope then kita kecewa.. Macam kerja, mengharap dapat naik pangkat tapi task ja yg makin bertambah, pangkat dok tang tu jugak.. hahha.. Nampaknya, mostly aim saya tak tercapai kecuali nak ada career development. Since dah dapat surat approval for e-science punya project, means salah satu doa saya dah dimakbulkan walaupun saya dah boleh nampak laluannya sangat berombak setinggi pokok nyoq, berliku berduri macam pokok bunga ros, tapi one thing yang kena set dalam minda adalah takda jalan mudah untuk berjaya. Tak perlu nak impress kan sesapa, just do my best supaya diri sendiri berpuas hati sebab takda orang nak tumpang bayar duit kereta pun kalau kena buang kerja nanti. Walaupun terasa tak dihargai bila takda achievement dalam grade personal tapi at least im proud of myself. I proved that i can be as best as the others... Yang penting aku hargai sangat diri sendiri.. So, lets treat and reward with something special pas raya k.. Krabi wait for me!!!!


Soalan yang sangat mengdownkan diri adalah, Dayah bila nak habis master?  Hahaha.. serius mood swing time tu.. hahaha... of cos kalau boleh nak habis tahun lepas lagi.. But, saya merancang tapi ada perancang yang lebih hebat.. Then, kita tengok secara positif and jangan terlalu menekan diri.. Sebab... Sebab.. ingat yer sebab ni, Kita Akan Dapat Apa Yang Kita Hendak.. So, niat awal sambung belajar memang nak learn.. So, im in learning process know.. Terasa sangat semakin hari semakin belajar.. Belajar yang paling penting adalah belajar menjadi sabar.. Sabar adalah masterkey kepada banyak key lain.. Sampaikan supervisor sendiri pernah kata dia kagum dengan daya tahan saya... hahaha... Kena maki hamun dengan dia pun masih belum drop lagi.. Sakit hati bila ingat part maki hamun tapi bila ingat part kita berusaha nak capai tahap yang dia hendak tu jadi positif semula.. I still dalam process nak menjadi chemist not technologies.. Back to basic dalam chemistry.. Understand the fundamental.. Teory kena kukuh.. Its tough actually.. Really tough and kekadang rasa nak jatuh dah, bertahan sikit ja kat tembok2 tu...


Hish jauh plak merepek.. Selamat berpuasa semua.. Happy fasting uols.. Maafin kawe k. Doakan yang terbaik untuk kawe.. semoga sihat dan bahagia... Aminnn..