Everything Happen For A Reason

Everything Happen For A Reason

Monday, September 29, 2014

Getaway ....Krabi im in love

Assalamualaikum,
Sawadikap.. Kap kun kap.. J
Baru sampai Malaysia hari sabtu tengah malam kat Penang and now I tak sabaq nak share pengalaman ke krabi, Thailand.. Lets make it simple. Dalam crita kali ni kata ganti diri yang akan digunakan adalah I for myself. Ada 4 orang gadis comel yang turut serta, ops 3 orang gadis comel dan seorang gadis kurus.. Silap pulak disitu.. which is I, Eju kawan baik I, Dayah rumet Eju,  dan Ayu adik Eju.. So lets….
23 September 2014.. Hari yang ditunggu.
After magrib I shoot ke Penang sebab nak tido bilik Kak Titik  (Indonesia student) kat USM. Esok pagi kak titik akan hantar ke airport.
24 September 2014..
I ambik flight awal pagi pukul 6.50 pg ke KLIA2. I bertolak sorang ja. Sampai KLIA2 wasap2 dan tak sampai setengah jam Eju and Ayu sampai dari Melaka. Breakfast kat KFC dulu ambik mood and tunggu dayah kat surau. Dalam pukul 10.30 am dayah sampai dari PD sebab dia dah tak senang duduk bila tau Eju and Ayu dah sampai airport jugak. Dalam pukul 11.30 kami check in luggage dan terus masuk ke departure hall. Flight pukul 1.30 tengahari. Dayah uruskan flight dan dia sangat cekap sebab even kami Cuma duduk sejam setengah ja dalam flight still dia add on nasi lemak Pak Nasser. Good job Dayah.
Sampai airport Krabi dalam pukul 2.20 petang. Time delay adalah selama sejam lewat yer di Krabi. Then, kami ambik sebiji taxi ke hotel. Harga taxi 600 baht. Sama dengan RM60 la lebih kurang, kalau naik bas sorang 150 baht, so baik kami naik taxi sebab bayar nilai yang sama tapi selesa and dia hantar sampai hotel terus. Tapi pertengahan perjalanan taxi stop kat satu shop lots and ada la pekerja kampeni depa yang mai dok ketuk tingkap offer pakej aktiviti kat sana. 

Actually kalau ikut review semua suggest pilih pakej bila dah kat Aonang tapi I and Eju turun jugak untuk cek samada kami boleh dapat harga yang bagus or tak. Bincang punya bincang, kami dapat Pakej untuk Phi Phi Island, taxi balik ke airport on 4th day dan penghantaran pergi balik night market dengan harga 1600 baht seorang. Congak punya congak kami pun setuju. Setel.  So kami teruskan perjalanan ke hotel. Asalnya kami book satu biji bilik family di Emerald Garden resort. Tapi bila sampai ja, kami dimaklumkan bilik kami di upgrade ke Mercure Hotel Krabi Deevana, 4* hotel.. Syukur rezeki. Siap dapat 2 bilik lagi. Besar dan sangat selesa. Macam hotel Concorde Shah Alam, malah lebih baik lagi. After letak barang, kami turun dan berjalan kaki saja ke Aonang beach. Tak sedar pun berjalan dalam 20 minit sebab ralit tengok barang sambal minum juice buah. Kami makan kat pekan Aonang dan harga makanan dia tersangatlah mahal.. Ces.. Dah la punya payah nak cari kedai yang tak jual beer. Majority kedai akan serve beer. Makan malam dalam 150 baht sorang. After makan kami ambik tut tut balik hotel. Malam tu tido awal sebab letih bangun dari pukul 4.30 pagi lagi sebab takut terlepas flight.
25 Sept 2014
Pukul 7.30 am waktu Krabi kami turun breakfast. Then tunggu orang datang jemput sebab kami dah beli pakej ke 4 Island Hoping. Pakej ni kami beli kat groupon since kat Malaysia lagi. Dalam pukul 9 pagi kami bergerak dari hotel ke tempat bot berkumpul. Pagi ni kami akan naik long tail boat. Ramai jugak dalam boat tu. Lebih kurang dalam 30-40 orang. Ok, mata tu jaga2 la sebab biasa la orang semua berpakaian macam nk g snorkeling. Tak boleh nak recall kami pi pulau apa. Yang penting dalam 4 biji pulau yang kami stop, termasuk Poda Island, chicken island, and apa kebenda tah 2 lagi island tu. 3 pulau kami snorkeling tepi pantai. 

Ini tragik sebab Dayah hampir lemas dan dia Berjaya diselamatkan oleh sorang mat saleh hensem, untung la Dayah. Katanya, mat saleh tu suruh dayah hold badan dia sampai ke tebing.. dah la memang dia hensem.  Cis. Kami tak pandai berenang. Tragik kes Dayah hampir lemas ni sebab kami kat pantai terjerit-jerit and semua yang dok snorkeling kat tepi pantai tak pandai berenang, abang thai kat atas bot pulak time tu and boat sangat jauh. Nasib baik di saat semua tengah menjerit “Help! Help ! Help” mamat tu datang and terus berenang dengan lajunya… So, after dayah dah hampir lemas tu kami start la pakai life jaket. Pastu, I ni tetiba ja rasa pening n nak muntah. Naik bot, terus buekkk.. hihi. Sampai abg thai yang hensem sorang tu asik tanya “are u ok?”. 

Then, kami dilepaskan untuk snorkeling kat tengah laut pulak. Haru. Sebelum turun utk snorkeling tu I sempat la muntah seround dulu. Yang bestnya, sebabkan diorang tak Nampak I muntah, diorang semua excited tengok ikan berkumpul kat tempat I muntah.. hahahahaha....Kat sini bahaya snorkeling dia sebab banyak landak laut tapi view dia sangat cantik.. Then, after snorkeling dalam 40 minit kami melawat pulau ayam dan dalam pukul 3.30 petang patah balik ke darat.. ODW balik tu muntah lagi sampai lembik. Sampaikan abg thai tu asik jengok ja sebab risau..Ye, dalam bot tu I sorang ja yang muntah. I muntah sebab I mabuk bila duduk dalam air. Duduk dalam bot atas air takpe lagi.
Balik bilik, mandi, rehat and lena and pukul 6 petang kami keluar makan kat depan hotel. Depan hotel Mercure berlambak kedai muslim yang reasonable la harga dia. Kami makan besar malam ni. Then, kami melawat 7eleven. Kat Krabi, 7eleven bersepah. Air paling best adalah redbull. Sebotol singgit je.. Boleh la buat penambah tenaga. Balik malam tu saya tak boleh tido sebab siang dah tido. Nak tengok pic siang kat laut takda sebab 2nd day kami tak bawak fon ke laut, just bawak kamera. So, layan wasap jela guna wifi hotel.
26 Sept 2014
Harini, after breakfast dalam pukul 9am kereta tut-tut dah datang angkut kami dan beberapa orang lagi dari hotel yang sama ke pantai. Kami akan ke phi phi island. Lepas berkumpul dan dengaq penerangan ringkas, kami ke boat. Yeay, naik speed boat. Bila bot dah gerak, cam hampagas. Ingatkan speed boat lagi best rupanya nan hado. Tersentak sentak kami kat dalam boat tu. Pompuan Thailand kat sebelah I sampai pegang tangan I kejap gila.. Sakit pinggang. Sebab tour phi phi island jauh berbanding island hoping.. 40 minit dalam speed boat untuk ke pulau pertama.. Gila tak kematu punggung. 

Kami di bawak ke beberapa pulau and also cave Viking. Macam tak percaya ada 10 orang duduk kat dalam cave tu untuk jaga keadaan di situ. Bosannya, diorang tak bosan ke. Dah la tourist tak boleh masuk lawat. Apo laaaa. Pas tu melawat monkey beach and island apa tah lagi, then kami ke phi phi island untuk lunch. After lunch tu melawat apa tah lagi dan kami di bawak snorkeling.. Ok, after habis snorkeling pertama  I pun muntah. Eh, muntak ke tak pun tak tau first tu. Tapi, eju muntah.. haha.. Then kami ke tengah sikit lagi untuk snorkeling kali kedua. Kali ni saya muntah after naik dari snorkeling ke dalam boat. Pening Ya Rabbi. Dalam pukul 4petang dah balik ke darat. Kali ni kena simpan tenaga sebab malam ni kami akan ke night market. So balik bilik, mandi and tido jap untuk cas semula tenaga.
Tour ke phi phi island ni menemukan kami dengan sorang cabin crew Air France. Ok, to be exact, steward la. Mula-mula, I la yang start tegur, biasala I, terlebih peramah. Then, sepanjang kat Phi Phi Don untuk lunch memang kami makan bersama ramai-ramai. N dia sangat la nak tau kenapa muslims must wear scarf. Haha. Siap pegang tudung I lagi nak tau materials tu panas ke tak. Dah la pakai spender kaler hijau, Eju dah buat kesimpulan bahawa beliau seorang Gay.. hahahahhaha.. Jadi baik ni sebab kitorang duduk satu hotel, so balik hotel pun jumpa lagi time nak check out.
Dalam pukul 6, van yang kami chartered sampai. So, kami ke night market. Ala, macam pasar malam sini, makanan pun tak menarik. Makanan n barang semua tak menarik. Tapi beli la jugak t-shirt for anak sedara seramai 20 orang tu and fridge magnet for kengkawan.. Lepas balik night market, kami round dekat kedai depan hotel untuk operasi mengurut. Belambak kedai urut Cuma nak pilih harga terbaik ja la. After urut tu, balik hotel and sambung tido dalam suasana nyaman sekali.
27 Sept 2014
Bangun lambat pagi ni sebab semalam nyenyak sangat. Pas subuh lena sampai pukul 7. 30 am. Lepas mandi siap2 turun breakfast and get ready untuk elephant trekking. Yeay.. Kami naik elephant dekat Elephant Safari. Siap bawak pisang sebab pisang kat tempat safari tu mahai nak mammmppppssss… 50 baht untuk satu bakul. I and Dayah naik gajah nama Sakhyam. Sakhyam ni boy. Boleh pulak pagi tu dia buat moody manja dia. Kejap2 nak merajuk and tak nak naik denai yang tinggi sikit. Asal Nampak makanan ja laju je berjalan. Pastu kat sungai dia main simbah air kat Eju and Ayu. Kesian budak dua tu, basah kuyup kena simbah air dengan Sakhyam. Sakhyam sweet. Tuan dia baru umur 20 tahun. Sepanjang jalan, tuan dia asik bergayut dengan awek je. Sebabkan I paham bahasa siam jadi I tau la dia bergayut apa dengan awek dia.. hihi.. Kami kat elephant safari selama sejam. Then, van dating ambik untuk balik ke hotel.
Sampai hotel, siap2, kemas luggage, and turun letak luggage kat bawah. Kami check out and terus g lunch. Yeay. Pukui 1.oo ptg driver limo dating ambik. So, dia dah janji nak singgah dekat kedai sourvenir and Krabi Mall.. Haha.. Kitorang tinggal sorang 5o baht and paling banyak Dayah dalam 100 baht.. So, cuci mata je la.. Baik g beli kat Pasar pagi Kulim ja kalau nak soping.. Pukui 2.45 kami sampai ke airport Krabi, solat siap2 then check in luggage and kami masuk ke departure hall.. Yeay.. Time to go home.. Flight pukul 5.30 petang dan sampai Malaysia tepat pukul 7.30 malam.. Alhamdulillah. Tapi saya tak selamat lagi.. berlari ke domestic untuk catch flight balik penang pukul 9.00 malam.. Klia2 kan besar, penat nak berjalan cari gate… huuuuuuhhh
Sampai penang dalam pukul 10.30 malam.. Alhamdulillahhhhh.. Syukur.. and Krabi, I miss U…
Total lost: for 1 person
Flight penang-Kl-Krabi-Kl-Penang include meals, Hotel Mercure Krabi Deevana 3D4N include breakfast, 4 island hoping include lunch – RM443
Taxi from airport to hotel – RM15
Phi Phi island, taxi from hotel to airport, pergi balik ke night market – RM160
Elephant trekking for 1 hour – RM42
Cost for 1 person: RM660
P/s: gambar akan ada session khas pulak.. sekarang mood masih dalam air laut.. lalalalaa

Monday, September 15, 2014

Selamat ulang tahun kelahiran

Selamat ulang tahun sayang!!!!

Rasa malu pulak bila terima phone calls, smses, wasapes dan wishes kat fb.. rasa macam tak sesuai.. auww..

Ya, ini ulang tahun ke-29.. Tua kan.. serius rasa macam tak percaya.. Terima kasih ya Allah atas nikmat usia ini.. semoga pertambahan usia ini akan menjadi saham akhirat yang bermakna untuk saya dan kedua ibubapa. Semoga usia yang berlalu adalah dalam keredhaan-Mu.. Semoga dimakbulkan semua doa-doa yang baik selama ini.. Dimurahkan rezeki, dipermudahkan urusan kerjaya dan belajar, dikurniakan pasangan soleh, dan paling utama supaya dapat menjadi anak yang solehah..Banyak mintak, tapi nak usaha tu tak setara mana, malu sangat aih...

Sekarang terlalu sibuk dengan urusan kerjaya dan belajar.. Sedaq-tak sedaq dah 15 September, baru teringat kena renew lesen.. Nasib baik kerajaan bijak. Kalau tak memang melagha sampai hujung tahun la jawabnya..

Oh ya, next week akan getaway ke obesi.. Plis pray for my safety...semoga dapat selamat pergi dan selamat pulang.. Serius tak sabaq.. will cerita more after get back to work..

Bai..

Lastly, happy birthday to you Hidayah,..