Everything Happen For A Reason

Everything Happen For A Reason

Tuesday, November 11, 2014

Dia sahabat yang baik.. Ini untuk dia..

Assalamualaikum,

Nampaknya dalam dok kata nak aktif blogging selepas habis segala tok nenek masters ni, masa ni la mood rajin nak menaip tu datang. Haila, kalau la mood rajin nak membaca dan menaip untuk thesis sebagus ni, alangkah baiknya. Mesti sudah siap satu thesis yang lulus dengan cemerlang.. Angan-angan hebat sokmo mu hidayah! 

Rabu hingga ahad minggu lepas, majlis konvokesyen USM ke 50, sempena 50 tahun usm... Sepatutnya majlis meriah tapi pada pandangan mata saya takda la meriah snagat. Sempat saya bisik pada Eju, orang dapat gaji awal bulan ni so time ni masing-masing dah kopak tu yang tak ramai orang. Malam minggu muda-mudi, USM jemput ziana zain. My feberet. Tapi feberet tengok kat tibi dulu-dulu je la, takda la sampai nak tunggu depan stage. Dahsyat kan, disaat kesedaran manusia tentang betapa tak memberi manfaatnya segala hiburan macam tu, tetiba usm buat konsert panggil artis. Dulu-dulu saya rasa takda la ke tahap sebegitu. Tapi mungkin jugak usm pun ada reason yang tersendiri kenapa depa nak panggil artis.

Eju, antara kawan terbaik yang bersahabat dengan saya sehingga sekarang. Serius dia memang kawan terbaik. Kawan yang sentiasa ada dalam susah senang saya. Alhamdulillah. Tak dapat nak di gambarkan dengan ayat indah betapa bertuahnya saya ada sahabat yang sangat mengambil berat pasal saya. Dahulu kala, bila ada masalah hati, eju sanggup naik bas-feri-bas untuk datang ke kulim temankan saya. Opkos, akan di kenang selagi hayat dikandung badan. 

Eju tengah sambung belajar peringkat Phd.. Tak lama dah nak hantar thesis. I.allah kami akan grad sesama. Cuma, ada sesuatu yang membuatkan saya senyum sorang-sorang bila teringatkan perbualan saya dan Eju petang konvo sahabat kami baru-baru ni..

Eju: Dayah, kita nak konvo bulan berapa... (saya terkejut.. haha.. sebab tetiba dia tanya soalan yang dia jarang nak tanya..)

Saya: Pasaipa? 

Eju: Takda la. Eju tengah pikir nak konvo bulan 3 atau bulan 9?

Saya: Aku tak kisah nak konvo bulan berapa. Yang penting aku hantar thesis. Ni thesis tah ke mana..results pn entah la ok ka Prof nak lempaq ataih lantai.. Awat, hang nak konvo bulan berapa.. (saya memang suka merapu kalau dengan eju sebab eju ni seorang yang positif thinker, related tak?haha)

Eju: Apa kata kita konvo bulan 9.. Sempat la eju kawen dulu. Kalau bulan 3 macam dekat sangat. Tak sempat eju nak kawen....

Saya: Hahahhahahahahahaaa.... (saya gelak sampai keras perut).. I.allah ju.. Aku doakan...

Saya tau eju serius.. Sebab Eju jarang nak cakap pasal kawen secara serius, kalini dia serius... Yang membuatkan saya sangat yakin eju serius bila dia ulang cakap isu yang sama dalam kereta..

Eju: Ada hikmah kenapa eju tak hantar thesis lagi. Kalau tak mesti Eju konvo sekarang. Tak seronok lah kalau konvo sekarang. Eju nak kawen dulu baru konvo..

Saya: (biasa la saya, memang gelakkan eju habis-habisan)... I.allah ju.. Aku doakan hang capai apa yang hang nak.. Ada hikmah kan kenapa kita habis lambat (ayat sedapkan hati padahal diri sendiri yang lambat buat keja)

Eju: Sekarang baru Eju terasa, sebelum ni eju tak kisah pun pasal hal kawen..

Saya: ye-ye aku paham... (sokmo memahami hang ni hidayah).. Aku doakan ada yang terbaik yang allah sediakan untuk hang.. Nanti aku tolong iklankan k...

So, sebagai seorang kawan.. lahirlah entry ni.. Sori Eju.. haha.. Habislah kalau dia baca.. Konfem tak punya sebab kalau saya upload pasal dia kat instagram pun dia terpaksa tengok melalui akaun saya.. 

Eju,
"Satu hari nanti kalau hang dah berjaya capai hajat yang tertunda ni, ingatlah, aku pernah ada untuk mendengar dan menyaksikan betapa hang sangat bersungguh untuk mencapai hajat itu..Selagi fikiran masih waras, aku akan selalu dan takkan pernah lupa aku pernah ada kawan terbaik bernama rohaizu"


Wednesday, November 5, 2014

Little Caliph Taman Kemuning, Kulim

Assalamualaikum,

Happy November..

Cepatnya, dah hujung 2014, dah masuk 1436H dah.. 

Entry ni khusus untuk kawan merangkap bos Little Caliph Taman Kemuning, Kulim. Sekalung tahniah untuk Puan Samsiah, mengharungi semua duri dan kemucup untuk berjaya. Alhamdulillah.

Tahniah Sham dan Abg Redza, berjaya akhirnya menempuh stage pertama, sekarang masa untuk bergerak terus. InsyaAllah, dengan niat yang baik dan visi yang jelas korang berdua mampu. Semoga Sham dapat gunakan pengalaman sebagai penyelidik dan pegawai integriti, dua bidang kerja yang dapat membentuk teknik berfikir dan bertindak yang baik. Jadilah bos dan pendidik yang terbaik, menekankan aspek duaniawi dan ukhrawi. 

Secara peribadi, saya tumpang gembira yang teramat. Dari aspek kewangan, saya mungkin tak mapu untuk bersama Sham walaupun itu juga hasrat saya. Tak mungkin saya lupa, betapa teruknya saya dan shira accident on the way balik dari mendengar talk little caliph di shah alam. Alhamdulillah, Allah masih panjangkan nyawa. Ngeri nak ingat semua, hancur kereta shira. 

Good luck Sham dan Abg Redza, juga tak lupa buat Aleesya, Aireen dan si kecik Liyana. 

Jangan pernah berhenti mengorak langkah. Lepas ni boleh buka branch lain pulak. I boleh jadi partner.. hehe