Everything Happen For A Reason

Everything Happen For A Reason

Saturday, December 20, 2014

99 cahaya dilangit eropa, zahrana cinta suci dan Habibie Ainon

Assalamualaikum..
 
Sihat semua.. Alhamdulillah.. Lagi tak sampai 2 minggu dah nak masuk tahun yang lebih mencabar dan lebih menjanjikan sesuatu yang lebih baik. Walaupun banyak komen negative dan pandngan tentang ekonomi yang lebih buruk, namun sebagai rakyat marhein saya yakin pastinya tahun 2015 adalah tahun yang lebih baik untuk saya. Baik dari segi financial, pelajaran, kerjaya dan mental. InsyaAllah. Pikiran positif akan membawa impak yang lebih baik. Kita adalah apa yang kita pikir kan..
 
Sepanjang bulan ni dah hampir 3 movie Indonesia yang saya dah khatam. Nampaknya running man dah tak mampu mencuri hati saya sekarang. Tak semenarik dulu. Jadi kita mula kan dasar pandang ke Indonesia pulak. Ada 3 cerita yang sangat menarik hati. Sarat dengan pengisian.
 
1. 99 cahaya di langit eropah..
Ini cerita lama. Tahun lepas. Tapi cerita ini sangat bagus. Tentang pengembaraan sepasang suami isteri ke eropah untuk menyambung peljaran. Dan yang di emphasize adalah cara bagaimana Islam dapat disebarkan. Ya, idea yang di praktikkan mampu dibawa ke kehidupan reality.
 
2. Zahrana cinta suci
Tentang zahrana lulusan master tapi sudah 34 tahun dan masih solo. Tentang prinsip dan pencarian erti kehidupan zahrana. Mungkin novel lebih tererinci sebab movie nya sangat banyak yang di cut. Payah nak menjiwai tapi penyampaiannya sampai. Satu ayat yang saya ingat dan baik sekali untuk diaplikasi "niat dan perkara yang baik haruslah disegerakan, jangan ditunggu"...

Ok, part paling penting, Eju nangis tengok cite ni.. hahahaha
 
3. Habibie Ainon
Cerita ini hasil rekemen dari Kak titik dan kak seri (student phd yang berasal dari acheh).. Pak habibie adalah presiden Indonesia ke-3. Tentang cinta dan kasih sayang pak habibie terhadap isterinya ibu ainon.
 
Habis tengok cerita pak habibie, kak titik bilang "dibelakang seorang lelaki yang Berjaya adanya seorang wanita yang hebat".. ok, kak titik nak reflect dengan dia ler tu. Suami kaktitik ketua jabatan sebuah university di Indonesia. So sekarang anak2 dah besar kak titik sambung belajar semula. Ok, udah cerita pasal kaktitik. seronok kalau dapat spend time bicara dengan kaktitik dan kakseri. Tentang islam di acheh, tentang pengalaman mengikut suami belajar di Birmingham, tentang pengalaman ke majlis tertinggi university.. Kak titik cerita ada kawan suaminya pernah bagitau "dibelakang wanita yang Berjaya adanya lelaki yang gagal".. hahahahahaha..
 
Kak titik kongsi satu puisi yang Pak Habibie tulis untuk buk Ainon..
 
Bismillahir-Rahmaanir-Rahim
 
Sebenarnya, ini bukan tentang kematianmu, bukan itu...
 
Karena, aku tahu bahawa semua yang ada pasti menjadi tiada pada akhirnya..
 
Dan kematian adalah sesuatu yang pasti..
Dan kali ini adalah giliranmu untuk pergi, aku sangat tahu itu...
 
Tapi yang membuatku tersentak sedemikian hebat...
 
Adalah kenyataan bahwa kematian benar-benar dapat memutuskan kebahagiaan dalam diri seseorang, sekejap saja, lalu rasanya mampu membuatku menjadi nelangsa setengah mati, hatiku seperti tak ditempatnya, dan tubuhku serasa kosong melompong, hilang isi..
 
Kau tahu sayang, rasanya seperti angina yang tiba-tiba hilang berganti kemarau gersang,
 
Pada airmata yang jatuh kali ini, aku selipkan salam perpisahan yang panjang,
 
Pada kesetiaan yang telah kau ukir, pada kenangan pahit manis selama kau ada,
 
Aku bukan hendak mengeluh, tapi rasanya terlalu sebentar kau disini,
 
Mereka mengira aku lah kekasih yang baik bagimu sayang, tanpa mereka sadari, bahwa kaulah yang menjadkan aku kekasih yang baik...
 
Mana mungkin aku setia padahal memang kecenderunganku adalah mendua, tapi kau ajarkan aku kesetiaan, sehingga aku setia, kau ajarkan aku arti cinta, sehingga aku mampu mencintaimu seperti ini...
 
Selamat jalan.. Kau dari-Nya dan kembali pada-Nya...
 
Kau dulu tiada untukku dan sekarang kembali tiada...
 
Selamat jalan sayang.. cahaya mataku, penyejuk jiwaku...
 
Selamat jalan, calon bidadari syurgaku...
 
 
Ok, nak lap hingus jap...