Everything Happen For A Reason

Everything Happen For A Reason

Friday, October 30, 2015

My first meeting in NIMS with Sydney Nanotechnology Hub

Today marked my first month anniversary in Tsukuba.. How time flies.. 

Orang kata, tak kenal maka tak cinta.. Walaupun asyik rasa nak balik waktu minggu pertama disini, sekarang rasa macam, alamak tinggal tak sampai 2 bulan ja lagi.. Pelik kan perasaan ni.. Sebab tu jangan tak suka sangat, nanti suka sangat2, kan dah payah.. Beribu nak kena beli tiket datang sini..

Kadang2 saya rasa macam, eh, best jugak duduk sorang2, pegi kerja sorang2, makan lunch sorang, balik rumah sorang2, p trip sorang2.. haha.. masalah perempuan sindrom 30-an.. Tapi bila pikir balik, adoi balik malaysia nanti pun akan lalui kehidupan yang sama macam sebelum mai sini.. Terus mood swing semula.. I need a change.. Please.. Samada tukar lokasi atau tukar suasana.. Help.. help.. i need to consult with a psychiatric or else i kena masuk wad sakit jiwa pulak nanti.. 

Ok, berbalik dengan my very first meeting ni..

Since last two weeks, Shan had remind me, 

"Profesor said there will be a talk on 29th Oct in NIMS regarding our area of project and he asked me to bring you"

Me: "oh, ok...what is it about?"
Shan: "i dont know. Professor will give the info later"

So kemarin pagi baru dia tunjuk tentatif yg Professor hantar kat dia.. Just tulis nama speaker dan dari  mana..Talk akan start pukul 3.20pm..

Shan: "We will go down by 3.10pm because Professor will take we to the seminar room since i dont know where is it"
Me: "Ok"........ so, masuk ja asar pukul 2.30pm terus aku semayang.. Pukul 3.00 dah ready kat meja..

Shan: "lets go"......

Eh, mamat ni.. kata pukui 3.10pm.. ni baru pukui 3.00pm.. dok pi nganga buat apa.. Ok yang ni cakap dalam hati jela.. So, ikut la ke lobi.. Office kami ditingkat 4..

Rupanya professor dah tunggu kat lobi.. Awainya, agaknya pukui 3.00pm tu dia memang dah tunggu kat bawah... Office dia kat blok nanotech.. Ofis saya memang di blok pentadbiran...dia memang sempoi, pakai selipar ja..So folo la dia ke bilik mesyuarat..

Eh, kenapa ada 6 orang ja termasuk saya..

Rupanya itu adalah meeting collaboration antara NIMS dan Sydney Nano Hub.. Cuma ada vice president, managing director dan station director saya bersama seorang secretary NIMS.. Dan Director dari Aussie... Dan saya serta Shan.. Ni bukan talk Shan, ini namanya meeting.. 

At least saya berpeluang mengenali NIMS dengan lebih dekat dan mengenali Sydney Nano Hub jugak, sebab ia masih baru...

Rupanya professor jemput sebab, in NIMS we are the only two yang buat quantum dots for bioapplications.. Takda orang lain lagi.. See, its a totally new and fresh project.. 

So, to my boss, please dont make me sick.. i dah cukup homesick dah sekarang... hahaa

This is Shan, from Chennai University..

Professor during Arun farewell and Hidayah welcoming party

Minah senget mana tah..

Post a Comment