Everything Happen For A Reason

Everything Happen For A Reason

Tuesday, August 7, 2018

_?_

Dah banyak kali dah nak update blog.
Ada sekali tu siap on dan tulis satu perenggan, lepas sejam, terus cabut plug,
Konon-konon dah writer's block la

Malam ni tak kira apa jadi nak kena tulis jugak
Banyak sangat isu bermain di pikiran

Ni tahap banyak sampai taktau nak start dari mana
Tapi kali ni taknak ulasan pasal kerja
Nak tulis pasal isu semasa (politik sikit-sikit)
Ececececece

Haritu kan, lepas raya, dalam seminggu lepas raya tu
Jepun, specifically Osaka kan dilanda earthquake
So, mengambil inisiatif atas kapasiti mengenali madoka yang dah menetap di osaka
Aku pun emel lah dia untuk ucapkan salam takziah n so on 
Yang membuatkan aku touching adalah balasan dia
Emel balasan dia membuatkan aku rasa, 
Pepatah melayu
"Hujan emas dinegeri orang, hujan batu dinegeri sendiri, lebih baik dinegeri sendiri"
Memang, evergreen sangat

Kata madoka,
"Untuk terus stay di jepun, ini adalah harga yang terpaksa mereka bayar... dan dengan teknologi jepun yang advanced tu nak jadi cerita tetiba sistem amaran awal tak berfungsi"

Syukurlah hidup di malaysia yang diluar lingkaran gunung berapi dan gempabumi ni...
Teringat waktu training di Jepun dulu, dan diberi peluang merasa gegaran 
Masa tu, memang teringat malaysia je, kalau boleh nak balik je, hahahah

Masa dapat reply emel dari madoka tu, rasa macam ada tamparan kat pipi
Lepas je earthquake, depa kena flood, pastu record-setting utk summer kalini, sampai kena keluar dari jepun


Bila pergi Singapore last week,
Lagilah banyak benda yang aku patut syukuri berada di malaysia
Walaupun Singapore way advanced dari malaysia
Tapi still governance kita (previous one) way better than them
Takpa, tak setuju pun takpa..

Yes, singapore bersih, pengangkutan efficient, dan disiplin ketat,
Tapi bukan gomen dia yang maintainkan semua tu
The citizen yang bring singapore to that level
Sedangkan di Malaysia kalau cakap pasal kotor mesti bagi contoh Kelantan
Padahal.....
Kalau jalan kat KL pun banyak je tempat yang kotor, Penang memang tak boleh nak komen, memang kotor especially island area
Kalau jalan kat kedah pun, tepi jalan banyak je sampah, 
Apa depa nampak sampah ni macam kucing tengah dok merengek tepi jalan ke apa??...

Masa kat Singapore haritu, ada jugak tanya depa kenapa tak tukar gomen,
Katanya sebab dah selesa dan tak ramai yang nak jadi politician
FYI, by 2021 Singapore akan naikkan lagi GST depa,
So, kita rakyat malaysia memang much better la
We are not selfish, ada ramai yang sanggup lepas jawatan dan bertanding to be a politician walaupun tak pasti akan menang ke tak,
Kita lebih sayangkan negara kita

Cuma, 

Cumanya

Harapnya kerajaan kita lebih memikirkan berkenaan kita
Kita as the rakyat
We need a better public transport, 
Please kembalikan sekolah MRSM dan SBP sebagai agenda untuk membantu masyarakat yang kurang berkemampuan,
Please rendahkan yuran pengajian tinggi,
Please rendahkan dan kontrol harga rumah 
Please kaji semula gaji pekerja bawahan dan re-look gaji pegawai atasan GLC, 
Please wujudkan kembali subsidi golongan pekebun dan kaji skim bantuan yang diberi supaya tidak sekadar melepaskan batuk ditangga


PLEASE 
Kembalikan kementerian S&T, seperti dahulukala
Adakah ini percaturan yang baik????


P/s: Asalkan gaji masuk 25hb... sigh







Post a Comment