Everything Happen For A Reason

Everything Happen For A Reason
Powered By Blogger

Tuesday, November 3, 2015

Masak-masak.. dan makan

Dulu kan.. waktu umur dalam 10-25 tahun, waktu tu anak2 sedara tengah bertambah.. Dan since saya kan anak bongsu yang garang, kerja saya adalah bermain dengan anak-anak sedara supaya mak-mak depa dapat memasak dan mengemas serta membasuh dengan tenang.. Apa susah, lagi aku suka.. Ok, sekarang je la suka.. Dulu-dulu tak suka ok.. Gedik ni merajuk kakak-kakak tak bagi tolong.. Tak la selalu, seab selalu pun memang iols malas nak tolong di dapuq, tapi kesimpulannya di sini adalah, zaman kecil saya sehingga pra-dewasa dihabiskan dengan bermain dengan anak sedara... sighhhh

Jadi bila dah mula kerja, kan duduk rumah bujang, eh, membeli je pulak selalu.. payah la nak masuk dapur memasak.. masak pun benda simple dan cepat macam yang goreng-goreng simple gitu.. Sampaila bulan puasa beberapa tahun lepas, memang tiap kali puasa tak beli di bazaar, masak ja.. Dan beberapa tahun kebelakangan ni memang berbuka di masjid.. So, tak memasak la jugak kan.. Sahur makan seadanya.. samada masak simple atau makan kurma dan susu.. (tapi tetap tak kurus.... ok2 niat puasa bukan nak kurus)

So, membayangkan bila hidup sorang-sorang di perantauan (tetiba lagu dendang perantau pulak di youtube)..mungkin skill memasak boleh di asah.. Jadinya setiap hari selain daripada stalk ig orang, stalk blog (memang yang ni paling dominan), tengok muvi (i paling tak suka tengok muvi), masa jugak dihabiskan dengan mentelaah resepi masakan yang simple... Tapi sepanjang proses mentelaah ni, tak pernah lagila resepi tersebut di terjemahkan kedalam sesuatu yang bersifat realiti...kehkehkeh

Ok, tadi sebelum ke lab, kita dah rancang nak masak apa.. so kita cuci beras dan masukkan dalam rice cooker.. ayyok, sejam baru nak setel masak.. lembap rice cooker sini.. Then, keluarkan sotong dan defrose.. potong bahan2 memasak... Tadaaaaaaa

panjang sangat, patut takdak orang beli...
 Dan bernasib baik sebelum nak mai jepun ni, pi pasaq malam dengan Zu, so, Zu tunjuk mana mulut sotong.. mulut sotong kena buang rupanya bila bersiang sotong.. i baru tahu.. kihkih

nak masak apaaaaaaa


Nampak tu kita dah setel memotong semua...So moh ler ke lab.. Jangan biarkan Shan terus diselubungi misteri kalau kita tak muncul...

nasib baik tak hujan macam kemarin
 
Setel labwork... terus balik.. Huwa.. sampai bilik dah 3.30 petang dah.. Kejap lagitu dah magrib.. dah la tak solat asar lagi.. kelam kabut la jugak..

Then terus masak.. pongpang pong pang.. Sebenarnya pongpang ja lebih.. bukan reti masak pun.. sepanjang kat sini dah 2 buku megi habis.. Tepung dah habis sekilo.. Asik buat cucuq udang dan cucuq ikan bilis.. Tula, lain kali menuntut sampai habis ilmu memasak ni..

Pestime makan nasi banyak gila sebab ada sotong masak kicap... dan teluq dadar cheese... pastu ada eskrim..
 Sebenaqnya nak tambah sotong celup tepung tapi tiba-tiba satu suara kemalasan telah menjelma.. Infuse water yang baru nak start tidak dilupakan..Teluq cheese tu walaupun hangit tetap sodap.. sebab ada cheese.. kalau takdak cheese aku pun tak lalu, i memang tak berapa suka teluq.. Tapi dah kata diperantauan, dah 20 biji teluq di stanby dalam fridge tu..

Habis makan tengok tingkap... Oh, magrib telah menjelang...

Pukui 5 pm dah magrib..

Dah habis taip... 

Ok, isyak telah menjelma..

No comments: